น้ำมันดอกทานตะวัน Sunflower oil

น้ำมันเมล็ดดอกทานตะวัน (sunflower seed oil) เป็นน้ำมันพืชที่สกัดจากเมล็ดของดอกทานตะวัน (sunflower) น้ำมันดอกทานตะวันมีกรดไขมันไม่อิ่มตัว โดยเฉพาะกรด กรดลิโนเลอิก (linoleic acid) ซึ่งเป็นกรดไขมันชนิดที่จำเป็น (essential fatty acid) ในกลุ่มโอเมกา-6 ปริมาณสูง เป็นน้ำมันที่ดีต่อสุขภาพ นอกจากนี้ยังเป็นแหล่งของวิตามินอี (vitamin E) หรือโทโคฟีรอล โดยเฉพาะแอลฟ่า-โทโคฟีรอลที่ดี โดยพบในปริมาณ 45 มิลลิกรัมต่อ 100 กรัม

น้ำมันเมล็ดดอกทานตะวัน เหมาะสำหรับการ ปรุงอาหารประเภทผัด หรือที่ใช้ความร้อนสูงในเวลาไม่นานนัก แต่ไม่เหมาะที่ใช้เป็นน้ำมันสำหรับการทอด (frying)

 

น้ำมันเมล็ดดอกทานตะวันยัง ไปแปรรูปเป็นผลิตภัณฑ์ต่างๆ เช่น เนยเทียม (margarine) น้ำมันสลัด

กากเมล็ดทานตะวันหลังจากสกัดน้ำมันแล้ว จะมีโปรตีนร้อยละ30-40 นำไปเป็นส่วนผสมของอาหารสัตว์

น้ำมันดอกทานตะวันทำมาจากเมล็ดทานตะวัน

มีการนำน้ำมันดอกทานตะวันมาใช้ทางการแพทย์ได้แก่ แก้ท้องผูก ลดไขมันคอเลสเตอรอล ใช้ทาผิวหนังเพื่อรักษาโรคผิวหนังเช่น skin for poorly healing wounds, skin injuries, psoriasis, and arthritis; and as a massage oil.

ประโยชน์ของน้ำมันดอกทานตะวัน

น้ำมันดอกทานตะวันอาจจะมีประโยชน์ในโรคต่อไปนี้

โรคความดันโลหิตสูงเมื่อเทียบกับน้ำมันมะกอกพบว่าน้ำมันมะกอกลดระดับความดันได้ดีกว่า

หลักฐานไม่เพียงพอสำหรับ:

โรคหลอดเลือดแข็ง Atherosclerosis พบว่าน้ำมันดอกทานตะวันที่มีประสิทธิภาพน้อยกว่าน้ำมันปลาเพื่อลดคราบในหลอดเลือดแดงของคนที่มีโรคหลอดเลือดแดงแข็ง

โรคข้ออักเสบ

เช่น Reiter's syndrome โรค รูมาตอยด์ (RA) พบว่าไม่ได้ผลในแง่การรักษา

ผลข้างเคียงน้ำมันดกทานตะวัน

หากใช้น้ำมันดอกทานตะวันเพื่อเป็นอาหารหรือใช้ทาตามผิวหนังไม่พบผลข้างเคียงที่รุนแรง

ข้อควรระวังพิเศษ

การตั้งครรภ์และให้นมบุตร

ไม่มีข้อมูลที่น่าเชื่อถือพอที่เกี่ยวกับความปลอดภัยของการใช้น้ำมันดอกทานตะวันถ้าคุณกำลังตั้งครรภ์หรือให้นมบุตร เพื่อความปลอดภัยให้หลีกเลี่ยงการใช้น้ำมันดอกทานตะวัน

ผู้ที่มีโรคภูมิแพ้กับต้นตระกูล ragweed

พืชในตระกูลนี้ได้แก่ ragweed เบญจมาศ, ดอกดาวเรือง, ดอกเดซี่และอื่น ๆ อีกมากมาย หากคุณแพ้พืชตระกูลนี้ก็มีโอกาศแพ้ดอกทานตะวัน

โรคเบาหวาน

อาหารทีมีน้ำมันดอกทานตะวันสูงดูเหมือนว่าจะเพิ่มอินซูลินและระดับน้ำตาลในเลือด ซึ่งจะเพิ่มความเสี่ยงของการเกิดโรคหลอดเลือดแดงแข็ง

น้ำมันดอกทานตะวันเป็นไขมันบริสุทธิ์ซึ่งหมายความว่ามันควรบริโภคในปริมาณที่พอเหมาะ น้ำมันดอกทานตะวันที่มีกรดไขมันโอเลอิกสูงเป็นน้ำมีที่มีผลดีต่อสุขภาพ น้ำมันดอกทานตะวันมีมี 40 แคลอรี่ต่อน้ำมัน 1 ช้อนชาและมีปริมาณไขมัน 4.5​​ กรัม สมาคมโรคหัวใจอเมริกันแนะนำว่าการรับประทานไขมันไม่ควรเกินไม่เกินร้อยละ 25 ถึง 35 เปอร์เซ็นต์ของปริมาณแคลอรี่ในชีวิตประจำวันของคุณซึ่งจะเป็นปริมาณไขมันประมาณ 55-75 กรัม กรมวิชาการเกษตรสหรัฐฯให้คำแนะนำการ จำกัด การบริโภคน้ำมันรายวันทั้งหมดของคุณไม่เกิน 5-7 ช้อนชาต่อวัน ซึ่งรวมถึงน้ำมันที่พบตามธรรมชาติในอาหารเช่นถั่วและเมล็ดพืช

ประเภทของน้ำมันดอกทานตะวัน

สมาคมดอกทานตะวันได้แบ่งน้ำมันดอกทานตะวันไว้เป็นสี่ชนิดตามชนิดและปริมาณของกรดไขมันในน้ำมันอดกทานตะวัน โดยการผสมพันธ์เพื่อให้เมล็ดทานตะวันมีน้ำมันขนิดต่างๆ

ดังนั้นหากท่านจะใช้น้ำมันทานตะวันเพื่อประกอบอาหารท่านจะต้องอ่านฉลากอาหารก่อนซื้อ

ระวัง ไขมันทรานส์ Trans fat

ขบวนการผลิตน้ำมันดอกทานตะวันบางครั้งมีการเติม ไฮโดรเจน Hydrogenation เพื่อทำให้น้ำมันมีความคงทน รสชาติดีขึ้นแต่ข้อเสียคือเกิดน้ำมันทรานส์ซึ่งเป็นไขมันที่มีผลเสียต่อสุขภาพทำให้เกิดโรคหัวใจและหลอดเลือด

การใช้น้ำมันดอกทานตะวัน

น้ำมันดอกทานตะวันมีกลิ่นหรือรสชาติไม่มากจึงเหมาะสำหรับนำมาปรุงอาหารที่ต้องการให้เกิดรสชาติดั่งเดิมของอาหาร ทั้งการทอด การผัด

เมล็ดทานตะวันและน้ำมัน

เมล็ดทานตะวันมีอยู่สองชนิดคือ

น้ำมันเมล็ดดอกทานตะวันได้จากการสกัดจากเมล็ดทานตะวัน น้ำมันดอกทานตะวันสีเหลืองอำพันมีกลิ่นและรสชาติไม่แรง น้ำมันทานตะวันที่ผ่านการกลั่นจะมีสีเหลืองอ่อนสี กลิ่นและรสชาติไม่แรง แต่จะมีไขมันไม่อิ่มตัวเชิงซ้อน polyunsaturated fat เป็นปริมาณมาก เป็นเบามากที่มีเนื้อหาสูงของไขมันไม่อิ่มตัวน้ำมันดอกทานตะวันมักจะเป็นที่ต้องการมากกว่าน้ำมันอื่น ๆ เช่นคาโนลา, ดอกคำฝอย,

ดอกทานตะวันน้ำมันประโยชน์:

ประโยชน์ของน้ำมันดอกทานตะวันเป็นส่วนเกิน ลองมาดูที่ผลประโยชน์ที่น่าตื่นตาตื่นใจสำหรับผิวผมและสุขภาพ:

ประโยชน์ของน้ำมันดอกทานตะวัน

น้ำมันดอกทานตะวันมีไขมันที่เป็นประโยชน์ต่อร่างกาย ส่งเสริมสุขภาพและลดไขมันในเลือด

ผลประโยชน์อื่น ๆ

น้ำมันดอกทานตะวันกับสุขภาพผิวหนัง

น้ำมันทานตะวันมีฤทธิ์สมานผิว ให้ความชุมชื่น มีสารอาหารสำหรับผิวหนังครบถ้วน และมีสารต้านอนุมูลอิสระ จึงได้มีการนำน้ำมันทานตะวันมาใช้ในการดูแลผิวหนัง

น้ำมันดอกทานตะวันกับสุขภาพผม

น้ำมันดอกทานตะวันมีผลต่อการเพิ่มความชุ่มชื้นในเส้นผมของคุณได้เป็นอย่างดี หลากหลายของสารอาหารและสารต้านอนุมูลอิสระร่วมกับกรดไขมันที่จำเป็นทำให้มันเป็นประโยชน์อย่างมากสำหรับผมของคุณ ต่อไปนี้เป็นประโยชน์ของน้ำมันดอกทานตะวันสำหรับผม

คุณค่าของสารอาหารของน้ำมันดอกทานตะวัน


Sunflower oil, high oleic (70% and over)

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Energy

3,699 kJ (884 kcal)

Carbohydrates

0 g

Fat

100 g

saturated

9.748 g

monounsaturated

83.594 g

-polyunsaturated

3.798 g

Protein

0 g

Vitamin E

41.08 mg (274%)

Vitamin K

5.4 μg (5%)

 

Sunflower oil, standard

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Energy

3,699 kJ (884 kcal)

Carbohydrates

0 g

Fat

100 g

 saturated

10.3 g

 monounsaturated

19.5 g

 polyunsaturated

65.7 g

Protein

0 g

Vitamin E

41.08 mg (274%)

Vitamin K

5.4 μg (5%)

 

Sunflower oil (NuSun), mid oleic

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Energy

3,699 kJ (884 kcal)

Carbohydrates

0 g

Fat

100 g

 saturated

9.009 g

 monounsaturated

57.344 g

 polyunsaturated

28.962 g

Protein

0 g

Vitamin E

41.08 mg (274%)

Vitamin K

5.4 μg (5%)

Percentages are relative to
US recommendations for adults
.

ไขมัน

น้ำมันดอกทานตะวันจะมีไขมันอิ่มตัวในปริมาณน้อย แต่มีไขมันที่เป็นประโยชน์ต่อร่างกายเป็นจำนวนมาก Linoleic เป็นไขมันไม่อิ่มตัวเชิงซ้อนโดยเฉพาะ omega-6 fatty acids ซึ่งจะทำให้เส้นผมแข็งแรง และการซ่อมแซม ส่วน oleic เป็นไขมันไม่อิ่มตัวเชิงเดี่ยวซึ่งจะช่วยในเรื่องความจำ การป้องกันมะเร็ง ลดความดันโลหิต ได้มีการศึกษาพบว่าการรับประทานน้ำมันมะกอกจะลดคอเลสเตอรอล

สารต้านอนุมูลอิสระ เช่น Vitamin E, betaine, phenolic acid, choline arginine and lignans สารต้านอนุมูลอิสระเหล่านี้จะป้องกันการเกิดมะเร็ง เพิ่มความจำ การรับประทานน้ำมันทานตะวันปริมาณที่เหมาะสมจะเป็นผลดีต่อสุขภาพ การรับประทานน้ำมันทานตะวัน(omega-6 fatty acids)มากไปอาจจะทำให้ระดับอินซูลิน และน้ำตาลในเลือดสูงขึ้นและเสี่ยงต่อการเกิดโรคหัวใจและหลอดเลือด นอกจากนั้นยังเสี่ยงต่อการเกิดมะเร็งเต้านมและมะเร็งต่อมลูกหมาก.

ข้อเสนอแนะของผู้เขียน

Is Sunflower Oil Healthy?

GORD KERR REVIEWED BY: JANET RENEE ON MAY 8, 2019

Sunflower oil is naturally high in healthy mono- and polyunsaturated fatty acids and is an excellent source of vitamin E. But did you know there are different types of sunflower oils? Depending on the variety of the sunflower plant and manufacturing process, each type of oil has different fatty acid profiles. It's important to understand the benefits and differences, so you can choose which oil is healthiest for you.

sunflower oil
(Image: koosen/iStock/GettyImages)

VIDEO OF THE DAY

Volume 0%
 

 Tip

Sunflower oil contains no cholesterol, is low in saturated fats, rich in oleic and linoleic acids and loaded with vitamin E, all of which makes it a healthy choice for most culinary applications.

Nutritional Content of Sunflower Oil

All sunflower oils consist primarily of fat, and all of the calorie content comes from fat. Your body needs some fat for energy, digestion and vitamin absorption. Dietary Guidelines recommends that your daily intake of fat should be less than 10 percent of your total caloric intake.

Some fats are healthier than others, and it's important to consume the right kinds of fat when it comes to edible oils. Three common grades of sunflower oil are available and each varies in its nutritional content of fatty acids.

All types of sunflower oil are an excellent source of vitamin E and provide a small amount of vitamin K. They do not contain cholesterol, protein or sodium.

High Oleic Sunflower Oil

This type of oil is from sunflowers bred to have a high concentration of oleic acid in their seeds. High oleic oils are considered healthy because of their higher content of omega-3 and lower content of omega-6 fatty acids as compared to other types of sunflower oils.

The breakdown of fat per tablespoon of high oleic sunflower oil, containing 70 percent or more of oleic acid, is:

 • Calories: 124 or 6 percent daily value
 • Total fat: 14 grams
 • Saturated fat: 1.4 grams
 • Monounsaturated fat 11.7 grams
 • Polyunsaturated fat: .5 grams
 • Omega-3 fatty acid: 26.9 milligrams
 • Omega-6 fatty acid: 505 milligrams

Mid Oleic Sunflower Oil

Mid oleic is the oil that's used for stir-frying and in salad dressings. It is often referred to as "NuSun" and is used for commercial food preparation purposes. The fat content of a tablespoon of mid oleic oil is:

 • Calories: 119 or 6 percent daily value
 • Total fat: 13.5 grams
 • Saturated fat: 1.2 grams
 • Monounsaturated fat 7.7 grams
 • Polyunsaturated fat: 3.9 grams
 • Omega-3 fatty acid: 5 milligrams
 • Omega-6 fatty acid: 3,905 milligrams

Read more: What Is Oleic Acid?

Linoleic Sunflower Oil

Linoleic sunflower oil is composed of more polyunsaturated omega-6 fats but is lacking in healthy omega-3s. This may be a concern as linoleic sunflower oil could unbalance the crucial ratio of omega-3 to -6 in your diet. University Health Newssays you should consume at least twice the amount of omega-3s compared to other fats in your diet. If you use linoleic sunflower oil, be sure to add some fish or other omega-3 rich food to your diet.

The fat breakdown of 1 tablespoon of oil with approximately 65 percent linoleic acid, is:

 • Calories: 119 or 6 percent daily value
 • Total fat: 13.5 grams
 • Saturated fat: 1.4 grams
 • Monounsaturated fat 2.5 grams
 • Polyunsaturated fat: 8.9 grams
 • Omega-3 fatty acid: 0
 • Omega-6 fatty acid: 8,870 milligrams

Linoleic Acid Benefits

Linoleic acid is an essential fat and the most common polyunsaturated omega-6 fatty acid. Omega-6 fatty acids are important to the formation of cell membranes, especially in your skin. Linoleic acid also produces prostaglandins, which are hormone-like lipids that help your blood clot and moderate muscle contraction.

According to the Harvard T.H. Chan School of Public Health, replacing saturated fat with linoleic acid may help to reduce total cholesterol, including LDL. In addition linoleic acid may help to improves insulin sensitivity and blood pressure.

Research has determined that linoleic acid converts into various compounds that alleviate inflammation. This may help decrease the risk of several chronic diseases, such as cardiovascular disease and Type 2 diabetes. A 2017 study published in the European Journal of Clinical Nutrition found that even a very high intake of linoleic acid does not decrease its ability as an anti-inflammatory.

Oleic Acid Benefits

Oleic acid is the most common monounsaturated fatty acid in your body. It is important for proper membrane fluidity, which affects hormone response, mineral transport and the health of your immune system. Oleic acid is a major source of energy for the cells in your body to carry out many metabolic processes.

Since oleic acid is known for promoting proper brain function, consuming sunflower oil may have a positive effect on your emotional state when it is used as a replacement for less-healthy fats.

Reports from two cohort studies found that oleic acid had a significant effect on mood and behavior. When dietary saturated fat was replaced with oleic acid, subjects had an increase in energy and a reduction in feelings of anger and hostility. These results were published in the American Journal of Nutrition in 2013.

Health Claims for Oleic Acid

The FDA has approved that edible oils containing at least 70 percent oleic acid, such as in high oleic sunflower oil, qualify for being labeled with claims of cardiovascular health benefits when used to replace saturated fats.

Although studies remain somewhat inconclusive, the FDA examined 7 small clinical studies of 70 percent oleic-content oil and found most had an effect of lowering LDL and total cholesterol levels compared to diets high in saturated fat.

Benefits From Vitamin E

All types of sunflower oil is rich in vitamin E that may help protect you from disease. Vitamin E has antioxidant properties that neutralize damaging free radicals in your body. Free radicals are formed as a result of metabolic processes, such as digestion, or from the environment such as air pollution.

In addition to boosting your immune system to fight off invading viruses and bacteria, vitamin E is vital for keeping your blood vessels healthy by managing blood clotting by helping cells interact to carry out important bodily functions.

Phytosterols in Sunflower Oil

Linoleic sunflower oil contains 13.5 milligrams of phytosterols, a naturally occurring plant sterol found in plants. Because phytosterols are similar in structure to the cholesterol in your body, they both compete for absorption in the digestive system. This results in cholesterol absorption being blocked creating a potential reduction in blood cholesterol levels.

A 2014 study in the Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics reported that the National Cholesterol Education Program recommends people with high cholesterol consume 2 grams of phytosterols every day to reduce the risk of heart disease.

Are Aldehydes Scary?

Studies have shown that sunflower oil may become carcinogenic when heated. Sunflower and other polyunsaturated oils generate high levels of damaging toxins when used in high-heat cooking. As oil begins to oxidize, the chemical composition changes and toxic compounds, called aldehydes, are released.

The longer sunflower oil is subjected to heat, the greater the release of high quantities of aldehydes. Even if inhaling the fumes from the heated oils, you are ingesting aldehydes.

A study, published the Journal of Hazardous Materials in 2017, compared aldehyde emissions in different oils and cooking methods and found deep frying, followed by pan frying and then by stir frying produced the most toxins. Sunflower oil proved to produce the highest emissions of total aldehydes, regardless of cooking method. Conclusions from the study suggested gentle cooking, such as stir frying, to limit exposure to aldehydes.

เพิ่มเพื่อน