แร่ธาตุสังกะสี

สังกะสีเป็นแร่ธาตุที่ร่างกายต้องการปริมาณเพียงเล็กน้อย แต่เป็นส่วนประกอบสำคัญของเซลล์ มีทำหน้าที่กระตุ้นการทำงานของ enzyme กว่าร้อยชนิด สังกะสีช่วยทำให้ภูมิคุ้มกันดีขึ้น การหายจากบาดแผลดีขึ้น ทำให้รับรู้เรื่องกลิ่นและรสดีขึ้น สังกะสีมีความสำคัญในการเจริญเติบโตของเด็กในทารก เด็ก วัยรุ่น อาหารที่มีแร่ธาตุสังกะสีสูง

หอยนางรมจะมีแร่ธาตุสังกะสีสูง นอกจากนั้นยังพบมากในเนื้อแดง ถั่วต่างๆ

คนเราต้องการแร่ธาตุนี้เท่าไร

อายุ

ชาย หญิง คนตั้งครรภ์ คนให้นม
0-6 2 2    
7 ด to 12ด

3 3    
1-3 3 3    
4 to 8 ปี 5 5    
9 to 13 ปี 8 8    
14 to 18 ปี 11 mg 9 mg 13 mg 14 mg
19+ 11 mg 8 mg 11 mg 12 mg

Results of two national surveys, the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III 1988-91) (12) and the Continuing Survey of Food Intakes of Individuals (1994 CSFII) (13) indicated that most infants, children, and adults consume recommended amounts of zinc.

เราจะขาดธาตุสังกะสีเมื่อไร

 • คนที่รับประทานอาหารไม่เพียงพอ/การดูดซึมไม่ดี

This is a reader-friendly overview of Zinc. For more details, see our health professional fact sheet on Zinc.

For information on zinc and COVID-19, see Dietary Supplements in the Time of COVID-19.

สังกะสีคืออะไรและทำหน้าที่อะไร?

สังกะสีเป็นสารอาหารที่มนุษย์ต้องการเพื่อสุขภาพที่ดี สังกะสีพบได้ในเซลล์ทั่วร่างกาย ช่วยให้ระบบภูมิคุ้มกันต่อสู้กับแบคทีเรียและไวรัสที่บุกรุก ร่างกายยังต้องการสังกะสีเพื่อสร้างโปรตีนและ DNA ซึ่งเป็นสารพันธุกรรมในทุกเซลล์ ในช่วงตั้งครรภ์ วัยทารก และวัยเด็ก ร่างกายต้องการสังกะสีเพื่อการเจริญเติบโตและพัฒนาอย่างเหมาะสม สังกะสียังช่วยรักษาบาดแผลและมีความสำคัญต่อการรับรสและกลิ่นที่เหมาะสม

ฉันต้องการสังกะสีมากแค่ไหน?

ปริมาณสังกะสีที่คุณต้องการในแต่ละวันขึ้นอยู่กับอายุของคุณ ปริมาณที่แนะนำต่อวันโดยเฉลี่ยสำหรับอายุที่แตกต่างกันแสดงไว้ด้านล่างในหน่วยมิลลิกรัม (มก.):

Life Stage Recommended Amount
Birth to 6 months 2 mg
Infants 7–12 months 3 mg
Children 1–3 years 3 mg
Children 4–8 years 5 mg
Children 9–13 years 8 mg
Teens 14–18 years (boys) 11 mg
Teens 14–18 years (girls) 9 mg
Adults (men) 11 mg
Adults (women) 8 mg
Pregnant teens 12 mg
Pregnant women 11 mg
Breastfeeding teens 13 mg
Breastfeeding women 12 mg

อาหารอะไรให้สังกะสี?

สังกะสีพบได้ในอาหารหลายชนิด คุณสามารถรับสังกะสีตามปริมาณที่แนะนำได้จากการรับประทานอาหารที่หลากหลาย ได้แก่

 • หอยนางรมซึ่งเป็นแหล่งสังกะสีที่ดีที่สุด
 • เนื้อแดง สัตว์ปีก อาหารทะเล เช่น ปูและกุ้งล็อบสเตอร์ และซีเรียลสำหรับมื้อเช้าซึ่งเป็นแหล่งสังกะสีที่ดีเช่นกัน
 • ถั่ว ถั่ว ธัญพืชไม่ขัดสี และผลิตภัณฑ์จากนมซึ่งมีสังกะสีอยู่บ้าง

มีผลิตภัณฑ์เสริมอาหารสังกะสีชนิดใดบ้าง?

สังกะสีมีอยู่ในผลิตภัณฑ์เสริมอาหารวิตามิน/แร่ธาตุเกือบทั้งหมด มีจำหน่ายเพียงอย่างเดียวหรือใช้ร่วมกับแคลเซียม แมกนีเซียม หรือส่วนผสมอื่นๆ ในผลิตภัณฑ์เสริมอาหาร ผลิตภัณฑ์เสริมอาหารสามารถมีสังกะสีได้หลายรูปแบบ เช่น ซิงค์กลูโคเนต ซิงค์ซัลเฟต และซิงค์อะซิเตท ไม่ชัดเจนว่ารูปแบบหนึ่งดีกว่าแบบอื่นหรือไม่

สังกะสียังพบได้ในผลิตภัณฑ์ที่จำหน่ายได้โดยไม่ต้องมีใบสั่งแพทย์ รวมถึงผลิตภัณฑ์ที่ระบุว่าเป็นยาชีวจิตสำหรับโรคหวัด การใช้สเปรย์จมูกและเจลที่มีสังกะสีเกี่ยวข้องกับการสูญเสียความรู้สึกของกลิ่น ในบางกรณีอาจยาวนานหรือถาวร ในปัจจุบัน ยังไม่พบว่าข้อกังวลด้านความปลอดภัยเหล่านี้เกี่ยวข้องกับผลิตภัณฑ์ในช่องปากที่มีสังกะสี เช่น ยาอมเย็น

สังกะสียังมีอยู่ในครีมกาวฟันปลอมบางชนิด การใช้ผลิตภัณฑ์เหล่านี้ในปริมาณมาก เกินระดับที่แนะนำ อาจทำให้ได้รับธาตุสังกะสีมากเกินไปและขาดทองแดง ซึ่งอาจทำให้เกิดปัญหาทางระบบประสาท รวมทั้งชาและอ่อนแรงที่แขนและขา

ฉันได้รับสังกะสีเพียงพอหรือไม่

คนบางกลุ่มมีแนวโน้มที่จะมีปัญหาในการได้รับสังกะสีเพียงพอมากกว่ากลุ่มอื่น:

 • ผู้ที่ได้รับการผ่าตัดทางเดินอาหาร เช่น การผ่าตัดลดน้ำหนัก หรือผู้ที่มีความผิดปกติของระบบย่อยอาหาร เช่น โรคลำไส้ใหญ่บวมเป็นแผลหรือโรคโครห์น เงื่อนไขเหล่านี้สามารถลดปริมาณสังกะสีที่ร่างกายดูดซึมและเพิ่มปริมาณที่เสียไปในปัสสาวะ
 • ผู้ที่ทานมังสวิรัติเพราะว่าไม่กินเนื้อสัตว์ซึ่งเป็นแหล่งของสังกะสีที่ดี นอกจากนี้ ถั่วและธัญพืชที่พวกเขากินโดยทั่วไปมีสารประกอบที่ทำให้ร่างกายไม่สามารถดูดซึมสังกะสีได้เต็มที่ ด้วยเหตุนี้ ผู้ที่เป็นมังสวิรัติจึงอาจต้องกินสังกะสีมากกว่าปริมาณที่แนะนำถึง 50%
 • ทารกโตที่กินนมแม่เพราะน้ำนมแม่มีสังกะสีไม่เพียงพอสำหรับทารกอายุเกิน 6 เดือน ทารกที่อายุมากกว่าที่ไม่กินนมผงควรได้รับอาหารที่มีสังกะสี เช่น เนื้อบด ทารกที่เลี้ยงด้วยสูตรจะได้รับสังกะสีเพียงพอจากสูตรสำหรับทารก
 • ผู้ติดสุราเพราะเครื่องดื่มแอลกอฮอล์ลดปริมาณสังกะสีที่ร่างกายดูดซึมและเพิ่มปริมาณที่สูญเสียไปในปัสสาวะ นอกจากนี้ ผู้ติดสุราจำนวนมากกินอาหารในปริมาณที่จำกัดและหลากหลาย ดังนั้นพวกเขาจึงอาจได้รับสังกะสีไม่เพียงพอ

จะเกิดอะไรขึ้นหากฉันได้รับสังกะสีไม่เพียงพอ

การขาดฐาตุทำให้ทารกและเด็กโตช้า พัฒนาการทางเพศในวัยรุ่นล่าช้า และเป็นหมันในผู้ชาย การขาดธาตุสังกะสียังทำให้ผมร่วง ท้องร่วง ตาและผิวหนังอักเสบ และเบื่ออาหาร การลดน้ำหนัก ปัญหาแผลหายช้า ความสามารถในการรับรสอาหารลดลง และระดับความตื่นตัวที่ลดลงก็อาจเกิดขึ้นได้เช่นกัน

อาการเหล่านี้หลายอย่างอาจเป็นสัญญาณของปัญหาอื่นนอกเหนือจากการขาดธาตุสังกะสี หากคุณมีอาการเหล่านี้ แพทย์ของคุณสามารถช่วยตรวจสอบว่าคุณอาจมีภาวะขาดธาตุสังกะสีหรือไม่

สังกะสีมีผลเสียต่อสุขภาพอย่างไร?

นักวิทยาศาสตร์กำลังศึกษาสังกะสีเพื่อเรียนรู้เกี่ยวกับผลกระทบที่มีต่อระบบภูมิคุ้มกัน (ระบบป้องกันร่างกายจากแบคทีเรีย ไวรัส และผู้รุกรานจากต่างประเทศอื่นๆ) นักวิทยาศาสตร์ยังทำการวิจัยเกี่ยวกับความเชื่อมโยงที่เป็นไปได้ระหว่างสังกะสีกับปัญหาสุขภาพที่กล่าวถึงด้านล่าง

ระบบภูมิคุ้มกันและการรักษาบาดแผล

ระบบภูมิคุ้มกันของร่างกายต้องการสังกะสีเพื่อทำหน้าที่ของมัน ผู้สูงอายุและเด็กในประเทศกำลังพัฒนาที่มีสังกะสีในระดับต่ำอาจมีความเสี่ยงสูงที่จะเป็นโรคปอดบวมและการติดเชื้ออื่นๆ สังกะสียังช่วยให้ผิวแข็งแรง บางคนที่เป็นแผลที่ผิวหนังอาจได้รับประโยชน์จากอาหารเสริมสังกะสี แต่ถ้าพวกเขามีสังกะสีในระดับต่ำ

โรคท้องร่วง

เด็กในประเทศกำลังพัฒนามักเสียชีวิตจากอาการท้องร่วง การศึกษาแสดงให้เห็นว่าผลิตภัณฑ์เสริมอาหารสังกะสีช่วยลดอาการและระยะเวลาของอาการท้องร่วงในเด็กเหล่านี้ ซึ่งหลายคนขาดธาตุสังกะสีหรือขาดสารอาหาร องค์การอนามัยโลกและยูนิเซฟแนะนำให้เด็กที่ท้องเสียรับประทานสังกะสีเป็นเวลา 10-14 วัน (20 มก./วัน หรือ 10 มก./วัน สำหรับทารกอายุต่ำกว่า 6 เดือน) ยังไม่ชัดเจนว่าอาหารเสริมสังกะสีสามารถช่วยรักษาอาการท้องร่วงในเด็กที่ได้รับสังกะสีเพียงพอหรือไม่ เช่น เด็กส่วนใหญ่ในสหรัฐอเมริกา

โรคไข้หวัด

การศึกษาบางชิ้นแนะนำว่ายาอมสังกะสีหรือน้ำเชื่อมช่วยเร่งการฟื้นตัวจากโรคไข้หวัดหากคุณเริ่มรับประทานภายใน 1 ถึง 3 วันหลังจากมีอาการเป็นหวัด อย่างไรก็ตาม จำเป็นต้องมีการศึกษาเพิ่มเติมเพื่อกำหนดขนาดและรูปแบบของสังกะสีที่ดีที่สุด รวมถึงความถี่และระยะเวลาที่ควรใช้ก่อนที่จะแนะนำให้ใช้สังกะสีในการรักษาโรคไข้หวัด

จอประสาทตาเสื่อมที่เกี่ยวข้องกับอายุ (AMD)

AMD เป็นโรคตาที่ค่อยๆ ทำให้เกิดการสูญเสียการมองเห็น การวิจัยชี้ให้เห็นว่าสังกะสีอาจช่วยชะลอความก้าวหน้าของ AMD ในการศึกษาขนาดใหญ่ในหมู่ผู้สูงอายุที่เป็นโรค AMD ที่มีความเสี่ยงสูงที่จะเป็นโรค AMD มากขึ้น ผู้ที่รับประทานอาหารเสริมทุกวันที่มีสังกะสี 80 มก. วิตามินซี 500 มก. วิตามินอี 400 IU เบต้าแคโรทีน 15 มก. และ 2 มก. ทองแดงเป็นเวลาประมาณ 6 ปีมีโอกาสในการพัฒนา AMD ขั้นสูงน้อยกว่า และสูญเสียการมองเห็นน้อยกว่าผู้ที่ไม่ได้ทานอาหารเสริม ในการศึกษาเดียวกัน ผู้ที่มีความเสี่ยงสูงที่จะเป็นโรคนี้ซึ่งทานผลิตภัณฑ์เสริมอาหารที่มีสังกะสีเพียงอย่างเดียวก็มีความเสี่ยงที่จะเป็นโรค AMD ขั้นสูงน้อยกว่าผู้ที่ไม่ได้ทานอาหารเสริมสังกะสี ผู้ที่มีหรือกำลังเป็นโรคนี้อาจต้องการพูดคุยกับแพทย์เกี่ยวกับการรับประทานอาหารเสริม

สังกะสีสามารถเป็นอันตรายได้หรือไม่?

ใช่ถ้าคุณได้รับมากเกินไป สัญญาณของสังกะสีมากเกินไป ได้แก่ คลื่นไส้ อาเจียน เบื่ออาหาร ปวดท้อง ท้องร่วง และปวดหัว เมื่อผู้คนรับประทานสังกะสีมากเกินไปเป็นเวลานาน บางครั้งพวกเขาก็มีปัญหา เช่น ระดับทองแดงต่ำ ภูมิคุ้มกันต่ำ และระดับ HDL คอเลสเตอรอลต่ำ (คอเลสเตอรอลที่ "ดี") ในระดับต่ำ

เราไม่ควรรับสังกะสีในแต่ละวันจากแหล่งทั้งหมด—อาหาร, เครื่องดื่มและอาหารเสริม—และมีรายการด้านล่าง ระดับเหล่านี้ใช้ไม่ได้กับผู้ที่ทานสังกะสีด้วยเหตุผลทางการแพทย์ภายใต้การดูแลของแพทย์:

Life Stage Upper Limit
Birth to 6 months 4 mg
Infants 7–12 months 5 mg
Children 1–3 years 7 mg
Children 4–8 years 12 mg
Children 9–13 years 23 mg
Teens 14–18 years 34 mg
Adults 40 mg
 

สังกะสีทำปฏิกิริยากับยาหรืออาหารเสริมอื่นๆ หรือไม่?

อาหารเสริมสังกะสีสามารถโต้ตอบหรือรบกวนยาที่คุณกิน และในบางกรณี ยาอาจทำให้ระดับสังกะสีในร่างกายลดลง ต่อไปนี้คือตัวอย่าง

 • การรับประทานอาหารเสริมสังกะสีร่วมกับยาปฏิชีวนะ quinolone หรือ tetracycline จะช่วยลดปริมาณสังกะสีและยาปฏิชีวนะที่ร่างกายดูดซึมได้ การรับประทานยาปฏิชีวนะอย่างน้อย 2 ชั่วโมงก่อนหรือ 4-6 ชั่วโมงหลังจากรับประทานอาหารเสริมสังกะสีจะช่วยลดผลกระทบนี้ได้
 • ผลิตภัณฑ์เสริมอาหารสังกะสีสามารถลดปริมาณเพนิซิลลามีน (ยาที่ใช้รักษาโรคข้ออักเสบรูมาตอยด์) ที่ร่างกายดูดซึมได้ พวกเขายังทำให้เพนิซิลลามีนทำงานได้ดีขึ้น การรับประทานอาหารเสริมสังกะสีอย่างน้อย 2 ชั่วโมงก่อนหรือหลังรับประทานเพนิซิลลามีนจะช่วยลดผลกระทบนี้ได้
 • ยาขับปัสสาวะ Thiazide เช่น chlorthalidone และ hydrochlorothiazide ช่วยเพิ่มปริมาณสังกะสีที่สูญเสียไปในปัสสาวะ การใช้ยาขับปัสสาวะ thiazide เป็นเวลานานอาจทำให้ปริมาณสังกะสีในร่างกายลดลง

แจ้งแพทย์ เภสัชกร และผู้ให้บริการด้านสุขภาพอื่นๆ เกี่ยวกับผลิตภัณฑ์เสริมอาหารและยาที่คุณใช้ พวกเขาสามารถบอกคุณได้ว่าผลิตภัณฑ์เสริมอาหารเหล่านั้นอาจโต้ตอบหรือรบกวนยาตามใบสั่งแพทย์หรือยาที่ไม่ต้องสั่งโดยแพทย์ หรือยาอาจรบกวนการดูดซึม ใช้งาน หรือการสลายตัวของสารอาหารที่ร่างกายของคุณ

บทนำ

สังกะสี แร่ธาตุที่จำเป็นมีอยู่ตามธรรมชาติในอาหารบางชนิด เติมในอาหารอื่นๆ และเป็นอาหารเสริม สังกะสียังพบได้ในยาอมเย็นบางชนิด ยาที่จำหน่ายหน้าเคาน์เตอร์ซึ่งขายเป็นยาแก้หวัด และครีมกาวติดฟันปลอมบางชนิด

สังกะสีมีส่วนเกี่ยวข้องในหลาย ๆ ด้านของการเผาผลาญของเซลล์ จำเป็นสำหรับกิจกรรมเร่งปฏิกิริยาของเอ็นไซม์หลายร้อยชนิด และมีบทบาทในการเสริมสร้างการทำงานของภูมิคุ้มกัน การสังเคราะห์โปรตีนและดีเอ็นเอ การสมานแผล และการส่งสัญญาณและการแบ่งตัวของเซลล์ [1-4] สังกะสียังสนับสนุนการเจริญเติบโตและพัฒนาการที่แข็งแรงในระหว่างตั้งครรภ์ วัยทารก วัยเด็ก และวัยรุ่น และมีส่วนร่วมในความรู้สึกของการรับรส [2,3,5]

ปริมาณสังกะสีในร่างกายทั้งหมดอยู่ที่ประมาณ 1.5 กรัมในผู้หญิงและ 2.5 กรัมในผู้ชาย [2] สังกะสีส่วนใหญ่นี้ถูกเก็บไว้ในกล้ามเนื้อโครงร่างและกระดูก [1-3]

กระบวนการที่รักษาสมดุลของสังกะสีคือการดูดซึมสังกะสีจากอาหาร การขับออกทางระบบทางเดินอาหาร และการดูดซึมซ้ำในลำไส้ของลำไส้ [2,3] โดยทั่วไป เมื่อการบริโภคสังกะสีเพิ่มขึ้น ปริมาณของสังกะสีที่ดูดซึมก็เพิ่มขึ้นเช่นกัน แต่การดูดซึมแบบเศษส่วนจะลดลง [2,3]

ระดับสังกะสีในซีรัมหรือในพลาสมามักใช้ในการปฏิบัติทางคลินิกเพื่อประเมินสถานะสังกะสี ในคนที่มีสุขภาพดี ปริมาณสังกะสีในซีรัมหรือพลาสม่าคือ 80 ถึง 120 ไมโครกรัม/เดซิลิตร (12 ถึง 18 ไมโครโมล/ลิตร) [2] ระดับสังกะสีในเลือดต่ำกว่า 70 mcg/dL ในผู้หญิง และ 74 mcg/dL ในผู้ชาย บ่งชี้ว่ามีสังกะสีไม่เพียงพอ อย่างไรก็ตาม มาตรการทั้งซีรัมและพลาสมามีข้อจำกัดที่สำคัญ ความเข้มข้นของสังกะสีในซีรัมสัมพันธ์กับเพศและอายุของผู้ป่วยตลอดจนเวลาที่เจาะเลือด (เช้ากับเย็น) และไม่สัมพันธ์กับการบริโภคอาหารหรืออาหารเสริมสังกะสีเสมอไป [6] ระดับสังกะสียังผันผวนตามปัจจัยอื่นๆ เช่น การติดเชื้อ การเปลี่ยนแปลงของฮอร์โมนสเตียรอยด์ และการเผาผลาญของกล้ามเนื้อระหว่างการลดน้ำหนักหรือเจ็บป่วย [1,3] แพทย์จะพิจารณาปัจจัยเสี่ยง (เช่น ปริมาณแคลอรี่ที่ไม่เพียงพอ การใช้แอลกอฮอล์เรื้อรัง และโรคทางเดินอาหารผิดปกติ) และสัญญาณของการขาดธาตุสังกะสี (เช่น การเจริญเติบโตที่บกพร่องในทารกและเด็ก) เมื่อประเมินสถานะสังกะสีของผู้ป่วย [1]

คำแนะนำ

การบริโภคธาตุสังกะสีและสารอาหารอื่น ๆ ที่แนะนำมีอยู่ใน Dietary Reference Intakes (DRI) ที่พัฒนาโดย Food and Nutrition Board (FNB) ที่ National Academies of Sciences, Engineering and Medicine [1] DRIs เป็นคำทั่วไปสำหรับชุดของค่าอ้างอิงที่ใช้สำหรับการวางแผนและประเมินการบริโภคสารอาหารของผู้ที่มีสุขภาพแข็งแรง ค่าเหล่านี้ ซึ่งแตกต่างกันไปตามอายุและเพศ ได้แก่

ค่าเผื่ออาหารที่แนะนำ (RDA): ระดับการบริโภคเฉลี่ยต่อวันที่เพียงพอต่อความต้องการสารอาหารของบุคคลที่มีสุขภาพดีเกือบทั้งหมด (97%–98%); มักใช้ในการวางแผนอาหารที่มีคุณค่าทางโภชนาการเพียงพอสำหรับบุคคล

การบริโภคที่เพียงพอ (AI): การบริโภคในระดับนี้จะถือว่ามีความเพียงพอทางโภชนาการ จัดตั้งขึ้นเมื่อหลักฐานไม่เพียงพอที่จะพัฒนา RDA

ความต้องการเฉลี่ยโดยประมาณ (EAR): ระดับการบริโภคเฉลี่ยต่อวันโดยประมาณที่จะตอบสนองความต้องการของ 50% ของบุคคลที่มีสุขภาพดี; มักใช้ในการประเมินการบริโภคสารอาหารของกลุ่มคนและเพื่อวางแผนการรับประทานอาหารที่มีคุณค่าทางโภชนาการเพียงพอสำหรับพวกเขา สามารถใช้เพื่อประเมินการบริโภคสารอาหารของแต่ละบุคคล

Tolerable Upper Intake Level (UL): ปริมาณสูงสุดต่อวันไม่น่าจะก่อให้เกิดผลเสียต่อสุขภาพ

Table 1: ค่าอาหารที่แนะนำ (RDA) สำหรับสังกะสี
Age Male Female Pregnancy Lactation
Birth to 6 months* 2 mg 2 mg
7–12 months 3 mg 3 mg
1–3 years 3 mg 3 mg
4–8 years 5 mg 5 mg
9–13 years 8 mg 8 mg
14–18 years 11 mg 9 mg 12 mg 13 mg
19+ years 11 mg 8 mg 11 mg 12 mg

*การบริโภคที่เพียงพอ (AI) เทียบเท่ากับปริมาณสังกะสีที่ดีต่อสุขภาพ ทารกที่กินนมแม่

แหล่งอาหารสังกะสี

แหล่งอาหารที่อุดมด้วยสังกะสี ได้แก่

 • เนื้อสัตว์ ปลา และอาหารทะเล หอยนางรมมีธาตุสังกะสีต่อหนึ่งหน่วยบริโภคมากกว่าอาหารอื่น ๆ แต่เนื้อวัวให้ธาตุสังกะสี 20% จากอาหารในสหรัฐอเมริกาเนื่องจากมีการบริโภคมาก
 • ไข่และผลิตภัณฑ์จากนมยังมีสังกะสี
 • ถั่ว ถั่วและธัญพืชไม่ขัดสีมีสังกะสี
 • ซีเรียลอาหารเช้าซึ่งมักจะเสริมด้วยสังกะสีเป็นแหล่งของสังกะสีที่สำคัญในอาหารของสหรัฐฯ

แต่การดูดซึมสังกะสีจากอาหารเหล่านี้ต่ำกว่าอาหารจากสัตว์เนื่องจากอาหารเหล่านี้มีไฟเตต ไฟเตต ซึ่งเป็นรูปแบบการจัดเก็บฟอสฟอรัสในพืช จับแร่ธาตุบางชนิด เช่น สังกะสีในลำไส้ และสร้างสารเชิงซ้อนที่ไม่ละลายน้ำซึ่งยับยั้งการดูดซึมสังกะสี ผักและผลไม้มีสังกะสีน้อยมาก

สำหรับเด็กและวัยรุ่นในสหรัฐอเมริกา 12.1% ถึง 18.4% ของการบริโภคสังกะสีทุกวันมาจากอาหารที่เสริมคุณค่าและเสริมอาหาร

Table 2 แสดงอาหารหลากหลายชนิดและปริมาณสังกะสีต่อหนึ่งหน่วยบริโภค.

Table 2: ปริมาณสังกะสีในอาหารที่เลือก]
Food mg per
serving
Percent
DV*
Oysters, Eastern, farmed, raw, 3 ounces 32 291
Oysters, Pacific, cooked, 3 ounces 28.2 256
Beef, bottom sirloin, roasted, 3 ounces 3.8 35
Blue crab, cooked, 3 ounces 3.2 29
Breakfast cereals, fortified with 25% of the DV for zinc, 1 serving 2.8 25
Cereals, oats, regular and quick, unenriched, cooked with water, 1 cup 2.3 21
Pumpkin seeds, roasted, 1 ounce 2.2 20
Pork, center loin (chops), bone-in, broiled, 3 ounces 1.9 17
Turkey breast, meat only, roasted, 3 ounces 1.5 14
Cheese, cheddar, 1.5 ounces 1.5 14
Shrimp, cooked, 3 ounces 1.4 13
Lentils, boiled, ½ cup 1.3 12
Sardines, canned in oil, drained solids with bone, 3 ounces 1.1 10
Greek yogurt, plain, 6 ounces 1.0 9
Milk, 1% milkfat, 1 cup 1.0 9
Peanuts, dry roasted, 1 ounce 0.8 7
Rice, brown, long-grain, cooked, ½ cup 0.7 6
Egg, large, 1 egg 0.6 5
Kidney beans, canned, ½ cup 0.6 5
Bread, whole-wheat, 1 slice 0.6 5
Fish, salmon, cooked, 3 ounces 0.5 5
Broccoli, chopped, cooked, ½ cup 0.4 4
Rice, white, long-grain, cooked, ½ cup 0.3 3
Bread, white, 1 slice 0.2 2
Cherry tomatoes, raw, ½ cup 0.1 1
Blueberries, raw, ½ cup 0.1 1

* DV = มูลค่ารายวัน องค์การอาหารและยาได้พัฒนา DVs เพื่อช่วยให้ผู้บริโภคเปรียบเทียบปริมาณสารอาหารของอาหารและอาหารเสริมภายในบริบทของอาหารทั้งหมด DV สำหรับสังกะสีคือ 11 มก. สำหรับผู้ใหญ่และเด็กอายุ 4 ปีขึ้นไป [12] องค์การอาหารและยาไม่ต้องการให้ฉลากอาหารแสดงปริมาณสังกะสีเว้นแต่จะมีการเติมสังกะสีลงในอาหาร อาหารที่มี DV 20% หรือมากกว่านั้นถือเป็นแหล่งสารอาหารสูง แต่อาหารที่มีเปอร์เซ็นต์ DV ต่ำกว่าก็มีส่วนช่วยในการรับประทานอาหารที่ดีต่อสุขภาพ

FoodData Central ของกระทรวงเกษตรสหรัฐฯ แสดงรายการเนื้อหาสารอาหารของอาหารหลายชนิด และจัดทำรายการอาหารที่มีสังกะสีอย่างครอบคลุมซึ่งจัดเรียงตามปริมาณสารอาหารและตามชื่ออาหาร

อาหารเสริม

สังกะสีมีอยู่ในอาหารเสริมที่มีสังกะสีเท่านั้น อาหารเสริมที่มีสังกะสีร่วมกับส่วนผสมอื่นๆ และในผลิตภัณฑ์วิตามิน/แร่ธาตุหลายชนิด อาหารเสริมอาจมีสังกะสีในรูปแบบต่างๆ รวมทั้งซิงค์ซัลเฟต ซิงค์อะซิเตท และซิงค์กลูโคเนต ให้อ่านฉลากกำกับว่าอาหารเสริมเหล่านั้นมีปริมาณสังกะสีอยู่เท่าไร

การดูดซึมสังกะสีจากอาหารเสริมที่มีซิงค์ซิเตรตหรือซิงค์กลูโคเนตมีความคล้ายคลึงกันที่ประมาณ 61% ในผู้ใหญ่วัยหนุ่มสาว การดูดซึมจากอาหารเสริมที่มีซิงค์ออกไซด์คือ 50% การทานอาหารเสริมที่มีธาตุเหล็ก 25 มก. หรือมากกว่าในเวลาเดียวกันกับการเสริมสังกะสีสามารถลดการดูดซึมสังกะสีและความเข้มข้นของสังกะสีในพลาสมา อย่างไรก็ตาม ธาตุเหล็กที่เติมลงในอาหารที่เสริมหรือเสริมกำลังจะไม่รบกวนการดูดซึมสังกะสี

แหล่งอื่นๆ

ผลิตภัณฑ์ที่ประกอบด้วยสังกะสี ได้แก่ ยารักษาโรค homeopathic และยาพ่นจมูกที่จำหน่ายตามเคาน์เตอร์เพื่อรักษาหรือป้องกันโรคหวัด จัดการอาการไข้หวัดใหญ่ และสนับสนุนสุขภาพของระบบภูมิคุ้มกัน

ครีมยึดติดฟันปลอมบางชนิดมีสังกะสี 17–34 มก./กรัม เพื่อเพิ่มคุณสมบัติการยึดติด ใช้ตามที่กำหนด ทำให้ได้รับสังกะสี 0.5–1.5 กรัมจากผลิตภัณฑ์เหล่านี้ต่อวัน ไม่ใช่เรื่องน่ากังวล อย่างไรก็ตาม การใช้อย่างเรื้อรังและมากเกินไปอาจนำไปสู่ความเป็นพิษของสังกะสี ซึ่งอาจทำให้เกิดภาวะขาดทองแดงและโรคทางระบบประสาท มีรายงานความเป็นพิษดังกล่าวในผู้ที่ใช้หลอดอย่างน้อยหนึ่งหลอดที่มีครีมฟันปลอมรวม 2.4 กรัมหรือมากกว่าในแต่ละสัปดาห์เป็นเวลาหลายปี ครีมฟันปลอมจำนวนมากได้รับการปรับปรุงใหม่เพื่อไม่ให้มีสังกะสี

คนส่วนใหญ่ในสหรัฐอเมริกาบริโภคสังกะสีในปริมาณที่เพียงพอ แต่คนในกลุ่มอายุบางกลุ่ม โดยเฉพาะผู้สูงอายุ อาจได้รับธาตุสังกะสีเพียงเล็กน้อย

 • ในเด็กอายุ 2-11 ปี ปริมาณสังกะสีเฉลี่ยต่อวันจากอาหารคือ 7.6–9.7 มก./วัน
 • ในเด็กและวัยรุ่นอายุ 12-19 ปีได้รับสังกะสีเฉลี่ย 10.1 มก./วัน
 • ในผู้ชายที่มีอายุมากกว่า 19 ปได้รับสังกะสีเฉลี่ยี 13 มก./วัน
 • ในผู้หญิงได้รับสังกะสีเฉลี่ย 9.2 มก./วัน

ภาวะขาดสังกะสี

เนื่องจากสังกะสีมีหน้าที่หลายอย่างทั่วร่างกาย การขาดธาตุสังกะสีส่งผลกระทบต่อเนื้อเยื่อและอวัยวะต่างๆ มากมาย การขาดธาตุสังกะสีสามารถส่งผลกระทบต่อผิวหนังได้ กระดูก และระบบย่อยอาหาร ระบบสืบพันธุ์ ระบบประสาทส่วนกลาง และภูมิคุ้มกัน

อาการของการขาดธาตุสังกะสีจะแตกต่างกันไปตามอายุ

 • ในทารกและเด็ก อาการท้องร่วงเป็นอาการที่พบได้บ่อย
 • ในเด็กโตจะพบอาการ ผมร่วง การเจริญเติบโตช้า และการติดเชื้อบ่อยขึ้นเป็นที่แพร่หลายมากขึ้น
 • ในทารกและเด็ก การขาดธาตุสังกะสีสามารถบั่นทอนการเจริญเติบโต และนำไปสู่การเบื่ออาหารและปัญหาการสืบพันธุ์เมื่อถึงวัยผู้ใหญ่
 • ในประชากรที่มีการบริโภคสังกะสีที่ดูดซึมได้น้อย (เช่น จากเนื้อสัตว์และปลา) รวมถึงประเทศที่มีรายได้น้อยและรายได้ปานกลาง การขาดธาตุสังกะสีส่งผลกระทบต่อสุขภาพของหญิงตั้งครรภ์และทารกโดยเพิ่มความเสี่ยงของการคลอดก่อนกำหนด และน้ำหนักแรกเกิดต่ำ และอัตราการเสียชีวิตของมารดาและทารก
 • นอกจากนี้ การขาดธาตุสังกะสีสามารถรบกวนการรับรสและกลิ่น
 • การขาดธาตุสังกะสีในผู้สูงอายุอาจทำให้บาดแผลหายช้า และการเปลี่ยนแปลงในการทำงานด้านความรู้ความเข้าใจและจิตใจ

กลุ่มต่อไปนี้จะเสี่ยงต่อสังกะสีไม่เพียงพอ

ผู้ที่มีความผิดปกติของระบบทางเดินอาหารหรือเคยผ่าตัดลำไส้

สังกะสีไม่เพียงพอเป็นเรื่องปกติในผู้ที่เป็นโรคลำไส้อักเสบ (IBD ซึ่งรวมถึงโรคลำไส้ใหญ่บวมเป็นแผลและโรคโครห์น) หรือการผ่าตัดลดความอ้วนที่เกี่ยวข้องกับการผ่าตัดระบบทางเดินอาหารี การดูดซึมลดลง หรือ มีการขับสังกะสีออกทางปัสสาวะอันเป็นผลมาจากการอักเสบ ประมาณ 15% ถึง 40% ของผู้ที่เป็นโรค IBD มีภาวะขาดธาตุสังกะสีในระหว่างที่เป็นโรคอยู่และในขณะที่อยู่ในภาวะทุเลา ในผู้ป่วยที่มีภาวะขาดธาตุสังกะสี ความเสี่ยงของอาการที่เกี่ยวข้องกับ IBD (รวมถึงโรคโลหิตจาง เลือดออก และช่องทวารหนักหรือช่องท้อง) เพิ่มขึ้น และผู้ป่วยเหล่านี้มักจะต้องรักษาตัวในโรงพยาบาลหรือการผ่าตัด การเสริมสังกะสีอาจช่วยลดความเสี่ยงเหล่านี้ได้

ประมาณ 50% ของผู้ที่เป็นโรค celiac ที่เพิ่งได้รับการวินิจฉัยมีความเสี่ยงสูงต่อการขาดธาตุสังกะสีหรือการขาดธาตุสังกะสี ปัจจัยที่อาจก่อให้เกิดความเสี่ยงนี้อาจรวมถึงการดูดซึมของสังกะสีและการอักเสบของเยื่อเมือก ข้อบกพร่องเหล่านี้บางครั้งยังคงมีอยู่แม้ว่าผู้ที่เป็นโรค celiac จะหลีกเลี่ยงอาหารที่มีกลูเตน

Vegetarians (especially vegans)
The bioavailability of zinc from vegetarian diets is lower than from non-vegetarian diets because vegetarians typically eat large amounts of legumes and whole grains, which contain phytates that bind zinc and inhibit its absorption [2]. In addition, meat is high in bioavailable zinc [35]. As a result, vegetarians and vegans usually have lower dietary intakes of zinc and lower serum zinc levels than non-vegetarians [36].

Vegetarians and vegans might benefit from using certain food preparation techniques that reduce the binding of zinc by phytates and increase its bioavailability, such as soaking beans, grains, and seeds in water for several hours before cooking them [37]. In addition, organic acids in fermented foods might increase zinc absorption [37]. Vegetarians and vegans might also benefit from zinc supplements [38].

ผู้ทานมังสวิรัติ

การดูดซึมสังกะสีจากอาหารมังสวิรัติต่ำกว่าอาหารที่ไม่ใช่อาหารมังสวิรัติ เนื่องจากโดยปกติแล้วผู้ทานมังสวิรัติจะกินพืชตระกูลถั่วและธัญพืชไม่ขัดสีจำนวนมาก ซึ่งมีไฟเตตที่จับสังกะสีและยับยั้งการดูดซึม นอกจากนี้ เนื้อสัตว์ยังมีสังกะสีที่มีประโยชน์ทางชีวภาพสูง เป็นผลให้ผู้ทานมังสวิรัติจะมีการบริโภคสังกะสีที่ต่ำกว่าและระดับสังกะสีในซีรัมต่ำกว่าผู้ที่ไม่ใช่มังสวิรัติ

ผู้ทานมังสวิรัติิอาจได้รับประโยชน์จากการใช้เทคนิคการเตรียมอาหารบางอย่างที่ลดการผูกมัดของสังกะสกับไฟเตต และเพิ่มการดูดซึมได้ เช่น การแช่ถั่ว เมล็ดพืช และเมล็ดพืชในน้ำเป็นเวลาหลายชั่วโมงก่อนปรุงอาหาร นอกจากนี้ กรดอินทรีย์ในอาหารหมักดองอาจเพิ่มการดูดซึมสังกะสี ผู้ทานมังสวิรัติอาจได้รับประโยชน์จากอาหารเสริมสังกะสี

ผู้ที่ตั้งครรภ์หรือกำลังให้นมบุตร

ในระหว่างตั้งครรภ์จะมีความต้องการปริมาณสังกะสเพิ่มขึ้นเพื่อรองรับการเจริญเติบโตของทารกในครรภ์ จึงแนะนำให้คนตั้งครรภ์บริโภคสังกะสีมากกว่าคนที่ไม่ได้ตั้งครรภ์ในกลุ่มอายุเดียวกัน 3 มก./วัน ในทำนองเดียวกัน ความต้องการสังกะสีจะเพิ่มขึ้น 4 มก./วัน ในระหว่างการให้นม

ข้อมูลของ NHANES ระหว่างปี 2544-2557 แสดงให้เห็นว่า 11% ของหญิงตั้งครรภ์ในสหรัฐอเมริกาได้รับสังกะสีจากอาหารและอาหารเสริมที่ต่ำกว่ามาตราฐาน ความเข้มข้นของสังกะสีในเลือดต่ำในระหว่างตั้งครรภ์อาจเพิ่มความเสี่ยงต่อ ภาวะครรภ์เป็นพิษและทารกน้ำหนักแรกเกิดต่ำ การเสริมสังกะสีเป็นประจำระหว่างตั้งครรภ์ไม่ได้ช่วยลดความเสี่ยงของการเกิดน้ำหนักตัวแรกเกิดน้อย คลอดก่อนกำหนด หรือการเสียชีวิตของทารกแรกเกิด แต่อาจลดความเสี่ยงของการคลอดก่อนกำหนด

ในระหว่างการให้นม การศึกษาบางส่วน แต่ไม่ทั้งหมดแสดงให้เห็นว่าการบริโภคอาหารที่อุดมไปด้วยสังกะสีอย่างเพียงพอ จะเพิ่มความเข้มข้นของแร่ธาตุในนมแม่ หลักฐานยังขัดแย้งว่าการเสริมสังกะสีในระหว่างการให้นมจะเพิ่มปริมาณสังกะสีในน้ำนมแม่หรือไม่

ทารกที่มีอายุมากกว่าที่กินนมแม่อย่างเดียว

ความเข้มข้นของสังกะสีในน้ำนมแม่จะมีค่าสูงสุดในช่วงเดือนแรกหลังคลอดและลดลงประมาณ 75% ภายในเดือนที่เก้า [3] เนื่องจากการลดลงอย่างรวดเร็วนี้ นมแม่เพียงอย่างเดียวจึงไม่เพียงพอต่อความต้องการสังกะสีของทารกหลังจากอายุ 6 เดือน [3,47] FNB ขอแนะนำว่านอกจากนมแม่แล้ว ทารกอายุ 7-12 เดือนควรกินอาหารที่เหมาะสมกับวัยหรือสูตรที่มีสังกะสี [1]

เด็กที่เป็นโรคเคียวเซลล์ (SCD)

เด็กที่เป็นโรค SCD มีความเสี่ยงสูงต่อการขาดธาตุสังกะสีหรือการขาดธาตุสังกะสี ซึ่งอาจเป็นผลจากการบำบัดด้วยคีเลชั่นที่ใช้รักษาภาวะเหล็กเกิน [3,48] เด็กที่มี SCD และสถานะสังกะสีต่ำมักจะเตี้ยกว่าและมีน้ำหนักน้อยกว่าเพื่อนที่อายุเท่ากัน และพวกเขายังมีความเสี่ยงสูงที่จะเกิดความล่าช้าในการเจริญเติบโต วิกฤตความเจ็บปวดจากหลอดเลือดอุดตัน (การอุดตันของการไหลเวียนของเลือดไปยังส่วนต่างๆ ของร่างกาย) และที่เกี่ยวข้อง รักษาตัวในโรงพยาบาล [48]. สังกะสีเสริมอาจช่วยเพิ่มการเจริญเติบโตในเด็กที่เป็นโรค SCD และลดความเสี่ยงของการติดเชื้อแบคทีเรีย การรักษาในโรงพยาบาล และวิกฤตความเจ็บปวดจากหลอดเลือดอุดตัน [3,48,49]

Older infants who are exclusively breastfed
Zinc concentrations in breast milk peak during the first month after birth and then decline by approximately 75% by the ninth month [3]. Because of this sharp drop, human breast milk alone is not sufficient to meet the infant’s zinc requirement after age 6 months [3,47]. The FNB recommends that in addition to breast milk, infants aged 7–12 months consume age-appropriate foods or formula containing zinc [1].

Children with sickle cell disease (SCD)
Children with SCD have a high risk of zinc insufficiency or deficiency, possibly as a result of the chelation therapy used to treat iron overload [3,48]. Children with SCD and low zinc status often are shorter and weigh less than age-matched peers, and they also have a higher risk of maturation delays, vaso-occlusive pain crises (blockages of blood flow to an area of the body), and associated hospitalizations [48]. Supplemental zinc might enhance growth in children with SCD and decrease the risk of bacterial infections, hospitalizations, and vaso-occlusive pain crises [3,48,49].

สังกะสีและสุขภาพ

ส่วนนี้เน้นที่โรคและความผิดปกติต่อไปนี้ซึ่งสังกะสีอาจมีบทบาท: โรคไข้หวัด, โรคปอดบวมในเด็ก, เอชไอวีในเด็กและผู้ใหญ่, โรคท้องร่วงเฉียบพลันในวัยเด็ก (ซึ่งมักเกิดจากการติดเชื้อ), จอประสาทตาเสื่อมที่เกี่ยวข้องกับอายุ (AMD) และเบาหวานชนิดที่ 2 (T2D) สำหรับข้อมูลเกี่ยวกับสังกะสีและโควิด-19 โปรดดูที่ ผลิตภัณฑ์เสริมอาหารในช่วงเวลาของโควิด-19

นัก

วิจัยตั้งสมมติฐานว่าสังกะสีสามารถลดความรุนแรงและระยะเวลาของอาการและอาการแสดงที่เป็นหวัดได้โดยการยับยั้งการเกาะติดของไรโนไวรัสโดยตรงและการจำลองแบบในเยื่อบุจมูกและยับยั้งการอักเสบ [50,51] ในการศึกษาตรวจสอบผลของอาหารเสริมสังกะสีในโรคไข้หวัด มักใช้ยาอมหรือน้ำเชื่อมที่ “เกาะติด” ที่ปากและลำคอชั่วคราว โดยให้สังกะสีสัมผัสกับไรโนไวรัสในบริเวณดังกล่าว

ผลลัพธ์จากการทดลองทางคลินิกที่ตรวจสอบผลของอาหารเสริมสังกะสีในโรคไข้หวัดนั้นไม่สอดคล้องกัน แต่โดยรวมแล้ว การเสริมสังกะสีในรูปแบบยาอมหรือน้ำเชื่อมดูเหมือนจะลดระยะเวลา แต่ไม่ใช่ความรุนแรงของอาการและอาการแสดงของโรคไข้หวัดเมื่อรับประทานไม่นานหลังจากที่คนเป็นหวัด [52-55]

ในการทดลองทางคลินิกหนึ่งครั้ง ผู้ใหญ่ 50 คนได้รับยาอมสังกะสี อะซิเตท (สังกะสี 13.3 มก.) หรือยาหลอกทุกๆ 2-3 ชั่วโมงหลังตื่นนอนภายใน 24 ชั่วโมงหลังจากเริ่มเป็นหวัดตราบเท่าที่มีอาการหวัด ยาอมสังกะสีช่วยลดระยะเวลาการเป็นหวัดได้ 3 วันและความรุนแรงของอาการหวัดเมื่อเปรียบเทียบกับยาหลอก (ไอ น้ำมูกไหล และปวดกล้ามเนื้อ) [56] ในการทดลองทางคลินิกอื่น ผู้ใหญ่ 273 คนที่เป็นหวัดที่เกิดจากการทดลองได้รับการสุ่มให้ใช้ยาอมซิงค์กลูโคเนต (13.3 มก. สังกะสี) หรือซิงค์อะซิเตต (5.0 มก. หรือ 11.5 มก.) ทุก 2 ถึง 3 ชั่วโมงขณะตื่นนอน รวมเป็นคอร์เซ็ต 6 เม็ดต่อวัน หรือยาหลอกนานถึง 14 วัน [57] ระยะเวลาของการเจ็บป่วยน้อยกว่า 1 วันเมื่อใช้อาหารเสริมสังกะสีกลูโคเนตเมื่อเทียบกับยาหลอก แต่ยาอมไม่มีผลต่อความรุนแรงของอาการ นอกจากนี้ ซิงค์อะซิเตทคอร์เซ็ต 5.0 และ 11.5 มก. ไม่มีผลต่อระยะเวลาที่เย็นหรือความรุนแรง ในการทดลองครั้งที่สองที่อธิบายไว้ในรายงานฉบับเดียวกัน ยาอมสังกะสีกลูโคเนตและซิงค์อะซิเตตไม่ส่งผลต่อระยะเวลาหรือความรุนแรงของอาการหวัดเมื่อเปรียบเทียบกับยาหลอกในผู้ใหญ่ 281 คนที่ป่วยเป็นหวัด [57]

การทบทวนอย่างเป็นระบบและการวิเคราะห์เมตาในปี 2564 รวมการทดลองแบบสุ่มที่มีกลุ่มควบคุม 28 เรื่อง (รวมถึงสามเรื่องที่อธิบายไว้ข้างต้น) โดยมีผู้เข้าร่วมทั้งหมด 5,446 คน (ส่วนใหญ่เป็นผู้ใหญ่ที่อายุน้อยกว่า 65 ปี) ที่ติดเชื้อทางเดินหายใจในชุมชนหรือได้รับเชื้อไรโนไวรัส [52]. การทดลองส่วนใหญ่ให้สังกะสีในรูปของสังกะสีอะซิเตทหรือยาอมกลูโคเนตที่ปริมาณรวมต่อวัน 45 มก. ถึง 300 มก. นานถึง 2 สัปดาห์ แต่บางการทดลองใช้สเปรย์ฉีดจมูกหรือเจล ในผู้เข้าร่วมที่ใช้ผลิตภัณฑ์ที่มีสังกะสี อาการจะหายเร็วกว่าผู้ที่ได้รับยาหลอกโดยเฉลี่ย 2 วัน อย่างไรก็ตาม ความรุนแรงของอาการรายวันโดยเฉลี่ยไม่แตกต่างกันระหว่างผู้ที่ได้รับและไม่ได้รับการรักษาด้วยสังกะสี ผู้เขียนของการทบทวนอย่างเป็นระบบก่อนหน้านี้สรุปว่าการใช้สังกะสีคอร์เซ็ตในปริมาณที่มากกว่า 75 มก./วัน ช่วยลดระยะเวลาของโรคไข้หวัดได้ ในขณะที่ขนาดยาที่ต่ำกว่านั้นไม่ได้ [54]

จำเป็นต้องมีการวิจัยเพิ่มเติมเพื่อกำหนดขนาดยา การกำหนดสูตร และกำหนดการบริหารที่เหมาะสม ก่อนที่จะมีคำแนะนำทั่วไปเกี่ยวกับการใช้คอร์เซ็ต เจล และสเปรย์ที่มีส่วนผสมของสังกะสี เพื่อลดความรุนแรงและระยะเวลาของอาการของโรคไข้หวัด [53-55 ].

โรคปอดบวมในเด็ก

ในประเทศที่มีรายได้ต่ำ โรคปอดบวมเป็นสาเหตุของการเสียชีวิตทั้งหมด 15% ในเด็กอายุต่ำกว่า 5 ปี และคิดเป็น 19% ของการเสียชีวิตในวัยเด็กทั้งหมด [58] สถานะสังกะสีที่ไม่ดีมีความสัมพันธ์กับความอ่อนไหวต่อโรคปอดบวม โรคที่รุนแรงขึ้น และความเสี่ยงต่อการเสียชีวิตที่สูงขึ้นในเด็ก [59-62]

การทดลองทางคลินิกหลายครั้งได้ตรวจสอบผลของการเสริมสังกะสีต่ออุบัติการณ์ของโรคปอดบวมและเป็นยาเสริมสำหรับโรคปอดบวม การทบทวน Cochrane ประจำปี 2559 ของการทดลอง 6 ฉบับในประเทศที่มีรายได้ต่ำพบว่าการเสริมสังกะสี 10–20 มก. นานถึง 20 เดือนในเด็กอายุ 2 ถึง 59 เดือนทั้งหมด 5,193 คนส่งผลให้อุบัติการณ์และความชุกของโรคปอดบวมต่ำกว่ายาหลอก [58] .

อย่างไรก็ตาม งานวิจัยส่วนใหญ่ชี้ให้เห็นว่าการใช้อาหารเสริมสังกะสีเสริมในการรักษาโรคปอดบวมในเด็กไม่ส่งผลต่อการตายหรือเวลาในการฟื้นตัว A 2020 systematic review and meta-analysis included 11 clinical trials in children aged 2 to 60 months with mostly severe pneumonia in low- and middle-income countries [63]. Mortality rates from pneumonia and time to recovery from severe pneumonia did not differ between children treated with 10–20 mg/day supplemental zinc and those treated with placebo for 7–14 days or until discharge. Another meta-analysis of 6 placebo-controlled trials that included 2,216 children aged 2 to 60 months found that zinc supplementation reduced mortality rates from severe pneumonia but not rates of treatment failure or of changes in antibiotic therapy [64].

HIV in children and adults

HIV infection reduces the absorption and metabolism of zinc from foods [3]. In addition, people with HIV often have diarrhea, which can result in excessive losses of zinc. For these reasons, people with HIV often have low plasma or serum zinc levels.

Several clinical trials have found some beneficial effects of zinc supplementation to manage the morbidity and mortality associated with HIV infection. One trial, for example, randomly assigned 231 adults who had HIV and plasma zinc levels lower than 75 mcg/dL to supplemental zinc (12 mg/day for women or 15 mg/day for men) or placebo for 18 months [65]. The supplements reduced rates of immunological failure events (CD4+ T-cell counts less than 200 cells/mL) by 76% and rates of diarrhea by 60% but had no effect on mortality. In another trial in Iran that randomized 146 adults with HIV to 50 mg/day zinc, 200 mcg/day selenium, or placebo for 6 months and then followed participants for another 3 months, the zinc supplements decreased rates of opportunistic infections but did not improve CD4+ T-cell counts [66].

However, findings were less positive in two Cochrane reviews and another trial (not included in either Cochrane review) that assessed the potential benefits of supplementation with micronutrients, including zinc, or placebo in various populations with HIV. The first Cochrane review, which focused on micronutrient supplementation for children with HIV, included two trials that administered 10 mg/day zinc with or without vitamin A for up to 15 months in a total of 128 children with HIV in South Africa [67]. One of these trials found that zinc supplementation had no beneficial effects in comparison with vitamin A, whereas the other found that the risk of watery diarrhea was 49% lower with zinc supplements than with placebo.

A subsequent Cochrane review that evaluated micronutrient supplements for adults with HIV included six placebo-controlled trials of zinc supplements (12–50 mg/day for 14 days to 18 months or 1 weekly 90 mg dose for 6 months) in a total of 826 participants [68]. The authors concluded that although zinc supplements might improve zinc status, the supplements appeared to have little if any effect on CD4+ T-cell counts or viral load and inconclusive effects on mortality and diarrhea frequency. In a trial in 400 pregnant people with HIV in Tanzania, 25 mg/day zinc until 6 weeks after delivery did not result in any differences in birth weight, duration of gestation, or rates of fetal mortality or early mother-to-child transmission of HIV in comparison with placebo [69,70]. In addition, zinc supplementation did not affect maternal viral load or CD4+, CD8+, or CD3+ T-cell counts. However, the supplements blunted the rise in hemoglobin concentrations between baseline and 6 weeks postpartum.

More evidence is required to determine whether zinc supplements might be helpful for people with HIV.

Childhood acute diarrhea

Acute diarrhea is associated with high mortality rates among children in low-income countries, where it causes about 525,000 deaths annually [71,72]. Zinc is used to treat acute diarrhea in children, especially in low-income countries where zinc deficiency is common. Scientists believe that zinc's beneficial effects stem from its role in supporting adaptive immunity and maintaining the mucosal integrity of the gastrointestinal system [71].

Clinical trials show that zinc supplementation helps shorten the duration of diarrhea in children in low-income countries. A 2016 Cochrane review included 33 trials that compared the effects of zinc supplementation with placebo in 10,841 children aged 1 month to 5 years with acute or persistent diarrhea [73]. Most studies were conducted in Asian countries with high rates of zinc deficiency. The investigators administered zinc in the form of zinc acetate, zinc gluconate, or zinc sulfate. The most common dose was 20 mg/day, and about half the studies administered zinc for 2 weeks. The authors concluded, on the basis of evidence of low to moderate certainty, that zinc supplementation shortens the duration of diarrhea by about half a day in children older than 6 months and reduces the likelihood that diarrhea will persist for at least 7 days by 27%. In children younger than 6 months, however, zinc supplementation did not affect mean duration of diarrhea or persistence of diarrhea for 7 days. In addition, evidence that the authors deemed to have high certainty showed that zinc supplementation reduces the duration of diarrhea in children with signs of malnutrition by about a day.

A 2018 systematic review and meta-analysis had similar findings. It examined the use of zinc alone or in combination with other treatments for acute diarrhea and gastroenteritis in 174 studies in 32,430 children, mostly from low- and middle-income countries [74]. The authors concluded that zinc was one of the most effective interventions of those examined, especially when it was combined with Saccharomyces boulardii (a probiotic) or smectite (a natural clay that contains minerals), for reducing the duration of acute diarrhea and gastroenteritis in children. Analyses showed that zinc alone or in combination reduced the duration of diarrhea by about ¾ to 1½ days.

The World Health Organization and UNICEF recommend short-term zinc supplementation—20 mg zinc per day, or 10 mg for infants under 6 months, for 10 to 14 days—to treat acute childhood diarrhea [75]. Most trials of zinc supplementation for diarrhea have been conducted in low-income countries [71]. Zinc supplements might have only a marginal effect on diarrhea duration in well-nourished children.

Age-related macular degeneration (AMD)

AMD is the leading cause of significant vision loss in older people [76]. The human retina has a high zinc concentration, and research has shown that supplements containing both zinc and antioxidants might delay the progression of AMD and vision loss, possibly by preventing cellular damage in the retina [3,77,78].

Observational evidence suggests a link between higher zinc intakes and a lower risk of AMD. In a population-based cohort study in the Netherlands that included 4,170 adults aged 55 or older, dietary zinc intake was inversely associated with the risk of AMD over a mean follow-up period of 8 years [79]. Similarly, a study of 2,464 adults aged 49 or older in Australia found that at 5-year and 10-year follow-up, participants with intakes of zinc from food and supplements in the top decile (at least 15.8 mg/day) had a 44% lower risk of any AMD and a 46% lower risk of early AMD than participants in all other deciles [80].

Clinical trial evidence has confirmed the benefits of zinc supplementation, in combination with certain antioxidants, for slowing the progression of AMD. The Age-Related Eye Disease Study (AREDS) was a clinical trial in 4,757 participants aged 50 to 80 years with a high risk of advanced AMD (ie, they had intermediate AMD or advanced AMD in one eye and good vision in the other eye) [78]. AREDS found that participants who took a supplement each day containing 80 mg zinc in the form of zinc oxide, 15 mg (7,500 mcg RAE) beta-carotene, 180 mg (400 IU) vitamin E in the form of dl-alpha-tocopheryl acetate, 500 mg vitamin C, and 2 mg copper for 5 years had a 25% lower risk of advanced AMD than those taking a placebo.

The follow-up AREDS2 study confirmed the value of the AREDS supplement in reducing the progression of AMD in 4,203 participants over a median follow-up period of 5 years [81]. AREDS2 also showed that a formulation providing 25 mg zinc (about one-third the amount in the original formulation) provided the same protective effect against advanced AMD. However, because AREDS2 had fewer participants than the original AREDS study, and fewer than half took the formula containing less zinc, the researchers viewed this finding as preliminary. The National Eye Institute recommends use of an AREDS formulation providing 80 mg zinc [82,83].

Individuals who have or are developing AMD should talk to their healthcare provider about their zinc intakes and the supplement formulations used in the AREDS studies.

Type 2 diabetes (T2D)

Zinc concentrations are often low in people with T2D [2,3]. Researchers therefore hypothesize that zinc depletion might play a role in diabetes progression.

Several observational studies have found an association between zinc intakes and risk of T2D. In a systematic review and meta-analysis that included 16 observational studies conducted in the United States, Australia, Sweden, India, and Japan with a total of 146,027 men and women aged 18 to 84 years, the risk of T2D was 13% lower in participants with the highest zinc intakes than in those with the lowest intakes [84]. When the researchers analyzed the influence of area of residence on the results, the associations between zinc intakes and T2D risk were significant only for studies conducted in rural areas, and not those conducted in urban areas.

Clinical trials have assessed the utility of zinc supplements to reduce the risk of T2D or to manage its complications. In a 2015 Cochrane review of the clinical trial evidence on zinc supplementation for T2D prevention, only 3 trials with a total of 128 participants met the inclusion criteria [85]. These studies administered 30 mg to 100 mg zinc (in the form of zinc sulfate or zinc amino chelate) per day for 4 to 12 weeks, but the quality of these studies could not be assessed because of the lack of relevant information in the study reports. The Cochrane review authors concluded that evidence is lacking on which to base conclusions about the use of zinc supplementation to prevent T2D.

However, studies published since the Cochrane review have had more positive findings. A systematic review and meta-analysis included 9 placebo-controlled trials assessing the effects of zinc supplementation (7 mg/day to 150 mg/day) for 6 to 52 weeks on lipid profiles in a total of 424 people with T2D [86]. The supplements had beneficial effects on serum levels of triglycerides and total cholesterol but not on serum low-density lipoprotein (LDL) cholesterol or high-density lipoprotein (HDL) cholesterol levels.

A second systematic review and meta-analysis compared the effects of low-dose zinc supplements (less than 25 mg/day) with those of high-dose supplements (25 to 75 mg/day) on risk factors for T2D and cardiovascular disease in 27 clinical trials (including two from the 2015 Cochrane review) [87]. Zinc supplements were administered for 4 weeks to 12 months (mean 11 weeks) to a total of 1,042 participants aged 6 to 106 years (but most studies included adults aged 20 to 70 years) and placebo to 974 participants. Although low-dose and high-dose zinc supplements had beneficial effects on several outcomes assessed, low doses of zinc and longer administration improved a larger number of risk factors. For example, studies that administered zinc supplements for less than 12 weeks had beneficial effects on fasting blood glucose, insulin resistance, and triglyceride levels, whereas studies that administered the supplements for longer had positive effects on fasting blood glucose, hemoglobin A1c, triglyceride, total cholesterol, and LDL cholesterol levels. Sensitivity analyses showed no significant effect of zinc dosage on these outcomes.

A third systematic review and meta-analysis evaluated the effects of zinc supplements on T2D prevention and management in 32 trials that administered zinc supplements (4 to 240 mg/day zinc, mean 35 mg/day) or placebo for 1 to 12 months to a total of 1,700 adults aged 18 and older with T2D (except that one included study was in children aged 6 to 10 years) [88]. The supplements reduced fasting glucose, 2-hour postprandial glucose, fasting insulin, insulin resistance, glycated hemoglobin, and C-reactive protein levels. Glycemic indicators did not vary by zinc dosage (less than 30 mg/day or at least 30 mg/day) or duration of supplementation (1 month or more than 1 month).

Research has also explored the potential benefits of zinc supplementation in people with gestational diabetes. A systematic review and meta-analysis of 5 placebo-controlled trials that included 263 people with gestational diabetes evaluated the effects of zinc supplementation (4 to 30 mg/day zinc with or without vitamin E, magnesium, calcium, vitamin D, or a combination) on metabolic status [89]. The supplements had beneficial effects on fasting plasma glucose, insulin, and insulin resistance, but did not affect LDL or total cholesterol levels. However, because this analysis included studies that administered zinc in combination with other nutrients, the potential contribution of zinc by itself cannot be assessed.

Up to one quarter of people with T2D develop diabetic foot ulcers, which can result in amputation [90]. A Cochrane review of nutritional interventions to treat diabetic foot ulcers included one trial in 60 participants of 50 mg zinc (in the form of zinc sulfate) or placebo for 12 weeks [91]. The authors concluded that whether zinc supplements affect diabetic foot ulcers over time is uncertain.

Overall, the evidence to date is insufficient to support any conclusions about the impact of zinc supplementation on the prevalence or severity of T2D, gestational diabetes, or diabetic foot ulcers.

Health Risks from Excessive Zinc

High zinc intakes can cause nausea, dizziness, headaches, gastric distress, vomiting, and loss of appetite [2,3]. If used for weeks, doses of 50 mg zinc or more—typically from supplements or excessive use of denture adhesive creams that contain zinc—can interfere with copper absorption (which can cause low copper status), reduce immune function, and lower HDL cholesterol levels [1-3,92]. The amount of zinc obtained from food is rarely as high as 50 mg, so the zinc in foods is unlikely to cause zinc toxicity. Very high doses of zinc from supplements (142 mg/day) might also interfere with magnesium absorption and disrupt magnesium balance [93].

According to a few reports, overuse of denture adhesive creams containing up to 34 mg zinc per gram of product can lead to neurological symptoms (including sensory ataxia and myelopathy) and anemia. Zinc-free formulations are available to prevent these effects [2,20,21].

The FNB has established ULs for zinc from food and supplements for healthy individuals on the basis of levels that have an adverse effect on copper status (Table 3) [1]. The ULs do not apply to individuals receiving zinc for medical treatment, but such individuals should be under the care of a physician.

Table 3: Tolerable Upper Intake Levels (ULs) for Zinc [1] 

Age

Male

Female

Pregnancy

Lactation

Birth to 6 months

4 mg

4 mg

7–12 months

5 mg

5 mg

1–3 years

7 mg

7 mg

4–8 years

12 mg

12 mg

9–13 years

23 mg

23 mg

14–18 years

34 mg

34 mg

34 mg

34 mg

19+ years

40 mg

40 mg

40 mg

40 mg

Interactions with Medications

Zinc has the potential to interact with certain medications. In addition, several types of medications might adversely affect zinc levels. A few examples are provided below. Individuals taking these and other medications on a regular basis should discuss their zinc status with their healthcare providers.

Antibiotics

Both quinolone antibiotics (such as Cipro®) and tetracycline antibiotics (such as Achromycin® and Sumycin®) might interact with zinc in the gastrointestinal tract, which could inhibit the absorption of both zinc and the antibiotic if they are taken at the same time [94,95]. Taking the antibiotic at least 2 hours before or 4–6 hours after the zinc supplement minimizes this interaction [94].

Penicillamine

Zinc can reduce the absorption and action of penicillamine, a drug used to treat rheumatoid arthritis and Wilson disease [96]. To minimize this interaction, people should take zinc supplements and penicillamine at least 1 hour apart.

Diuretics

Thiazide diuretics, such as chlorthalidone (Hygroton® and Thalitone®) and hydrochlorothiazide (eg, Esidrix® and HydroDIURIL®), increase zinc excretion in the urine. This increased excretion, in turn, decreases serum zinc concentrations [97].

Zinc and Healthful Diets

The federal government's 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans notes that “Because foods provide an array of nutrients and other components that have benefits for health, nutritional needs should be met primarily through foods. … In some cases, fortified foods and dietary supplements are useful when it is not possible otherwise to meet needs for one or more nutrients (eg, during specific life stages such as pregnancy).”

For more information about building a healthy dietary pattern, refer to the Dietary Guidelines for Americans and the US Department of Agriculture's MyPlate.

The Dietary Guidelines for Americans describes a healthy eating pattern as one that:

Includes a variety of vegetables, fruits, whole grains, fat-free or low-fat milk and milk products, and oils. Some dairy products are good sources of zinc. Some ready-to-eat breakfast cereals are fortified with zinc.

Includes a variety of protein foods, including seafood, lean meats and poultry, eggs, legumes (beans and peas), nuts, seeds, and soy products. Some meats contain high amounts of zinc. Fish and seafood are good sources of zinc.

Limits foods and beverages higher in added sugars, saturated fat, and sodium.

Limits alcoholic beverages.

Stays within your daily calorie needs.

 

 

 

Introduction

Zinc, an essential mineral, is naturally present in some foods, added to others, and available as a dietary supplement. Zinc is also found in some cold lozenges, over-the-counter drugs sold as cold remedies, and some denture adhesive creams.

Zinc is involved in many aspects of cellular metabolism. It is required for the catalytic activity of hundreds of enzymes, and it plays a role in enhancing immune function, protein and DNA synthesis, wound healing, and cell signaling and division [1-4]. Zinc also supports healthy growth and development during pregnancy, infancy, childhood, and adolescence and is involved in the sense of taste [2,3,5].

The total amount of zinc in the body is approximately 1.5 g in women and 2.5 g in men [2]. Most of this zinc is stored in skeletal muscle and bone [1-3].

The processes that maintain zinc homeostasis are absorption of zinc from the diet, excretion into the gastrointestinal tract, and reabsorption in the gastrointestinal lumen [2,3]. In general, as zinc intakes rise, the amount of zinc absorbed also increases, but its fractional absorption drops [2,3].

Serum or plasma zinc levels are typically used in clinical practice to assess zinc status. In healthy people, the amount of zinc in serum or plasma is 80 to 120 mcg/dL (12 to 18 mcmol/L) [2]. Serum zinc levels below 70 mcg/dL in women and 74 mcg/dL in men indicate inadequate zinc status. However, both serum and plasma measures have important limitations. Zinc concentrations in serum are associated with the patient’s sex and age as well as the time of the blood draw (morning vs. evening) and do not always correlate with dietary or supplemental zinc intakes [6]. Zinc levels also fluctuate in response to other factors, including infections, changes in steroid hormones, and muscle catabolism during weight loss or illness [1,3]. Clinicians consider risk factors (such as inadequate caloric intake, chronic alcohol use, and malabsorptive digestive diseases) and signs of zinc deficiency (such as impaired growth in infants and children) when they assess a patient’s zinc status [1].

Recommended Intakes

Intake recommendations for zinc and other nutrients are provided in the Dietary Reference Intakes (DRIs) developed by the Food and Nutrition Board (FNB) at the National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine [1]. DRIs is the general term for a set of reference values used for planning and assessing nutrient intakes of healthy people. These values, which vary by age and sex, include:

 • Recommended Dietary Allowance (RDA): Average daily level of intake sufficient to meet the nutrient requirements of nearly all (97%–98%) healthy individuals; often used to plan nutritionally adequate diets for individuals.
 • Adequate Intake (AI): Intake at this level is assumed to ensure nutritional adequacy; established when evidence is insufficient to develop an RDA.
 • Estimated Average Requirement (EAR): Average daily level of intake estimated to meet the requirements of 50% of healthy individuals; usually used to assess the nutrient intakes of groups of people and to plan nutritionally adequate diets for them; can also be used to assess the nutrient intakes of individuals.
 • Tolerable Upper Intake Level (UL): Maximum daily intake unlikely to cause adverse health effects.

Sources of Zinc

 

 

 

 

 

Zinc and Health

This section focuses on the following diseases and disorders in which zinc might play a role: the common cold, pneumonia in children, HIV in children and adults, acute childhood diarrhea (which often results from infections), age-related macular degeneration (AMD), and type 2 diabetes (T2D). For information on zinc and COVID-19, see Dietary Supplements in the Time of COVID-19.

The common cold
Researchers have hypothesized that zinc could reduce the severity and duration of cold signs and symptoms by directly inhibiting rhinovirus binding and replication in the nasal mucosa and suppressing inflammation [50,51]. In studies examining the effects of zinc supplements on the common cold, zinc is usually administered in a lozenge or syrup that temporarily “sticks” to the mouth and throat, placing the zinc in contact with the rhinovirus in those areas.

The results from clinical trials that have examined the effects of zinc supplements on the common cold have been inconsistent. But overall, supplemental zinc in lozenge or syrup form appears to reduce the duration, but not the severity, of signs and symptoms of the common cold when taken shortly after a person develops a cold [52-55].

In one clinical trial, 50 adults took a zinc acetate lozenge (13.3 mg zinc) or placebo every 2–3 wakeful hours within 24 hours of developing the common cold for as long as they had cold symptoms. In comparison with placebo, the zinc lozenges reduced the duration of colds by 3 days and the severity of cold symptoms (cough, nasal discharge, and muscle aches) [56]. In another clinical trial, 273 adults with experimentally induced colds were randomly assigned to take zinc gluconate (13.3 mg zinc) or zinc acetate (5.0 mg or 11.5 mg) lozenges every 2 to 3 hours while awake, for a total of 6 lozenges per day, or placebo, for up to 14 days [57]. Duration of illness was 1 day less with the zinc gluconate supplements than with the placebo, but the lozenges had no effect on symptom severity. Furthermore, the 5.0 and 11.5 mg zinc acetate lozenges had no effect on either cold duration or severity. In a second trial described in the same report, neither zinc gluconate nor zinc acetate lozenges affected the duration or severity of cold symptoms in comparison with placebo in 281 adults with colds [57].

A 2021 systematic review and meta-analysis included 28 randomized controlled trials (including the three described above) with a total of 5,446 participants (mostly adults younger than 65 years) who had a community-acquired viral respiratory tract infection or were inoculated with a rhinovirus [52]. Most trials provided zinc in the form of zinc acetate or gluconate lozenges at total daily doses of 45 mg to 300 mg for up to 2 weeks, but some trials used nasal sprays or gels. In participants who used products containing zinc, symptoms resolved an average of 2 days earlier than in those who received a placebo. However, average daily symptom severity did not differ between those who were and were not treated with zinc. The author of an earlier systematic review concluded that the use of zinc lozenges at doses of over 75 mg/day reduced the duration of the common cold, whereas lower doses did not [54].

Additional research is needed to determine the optimal dosage, formulation, and administration schedule before a general recommendation can be made regarding the use of lozenges, gels, and sprays containing zinc to reduce the severity and duration of symptoms of the common cold [53-55].

Pneumonia in children
In low-income countries, pneumonia is responsible for 15% of all deaths in children younger than 5 years and for 19% of all childhood deaths [58]. Poor zinc status is associated with greater susceptibility to pneumonia, more severe disease, and higher mortality risk in children [59-62].

Several clinical trials have examined the effects of zinc supplementation on the incidence of pneumonia and as an adjunctive treatment for pneumonia. A 2016 Cochrane review of 6 trials in low-income countries found that supplementation with 10–20 mg zinc for up to 20 months in a total of 5,193 children aged 2 to 59 months resulted in lower incidence and prevalence of pneumonia than placebo [58].

However, most research suggests that the adjunctive use of zinc supplements to treat pneumonia in children does not affect mortality or time to recovery. A 2020 systematic review and meta-analysis included 11 clinical trials in children aged 2 to 60 months with mostly severe pneumonia in low- and middle-income countries [63]. Mortality rates from pneumonia and time to recovery from severe pneumonia did not differ between children treated with 10–20 mg/day supplemental zinc and those treated with placebo for 7–14 days or until discharge. Another meta-analysis of 6 placebo-controlled trials that included 2,216 children aged 2 to 60 months found that zinc supplementation reduced mortality rates from severe pneumonia but not rates of treatment failure or of changes in antibiotic therapy [64].

HIV in children and adults
HIV infection reduces the absorption and metabolism of zinc from foods [3]. In addition, people with HIV often have diarrhea, which can result in excessive losses of zinc. For these reasons, people with HIV often have low plasma or serum zinc levels.

Several clinical trials have found some beneficial effects of zinc supplementation to manage the morbidity and mortality associated with HIV infection. One trial, for example, randomly assigned 231 adults who had HIV and plasma zinc levels lower than 75 mcg/dL to supplemental zinc (12 mg/day for women or 15 mg/day for men) or placebo for 18 months [65]. The supplements reduced rates of immunological failure events (CD4+ T-cell counts less than 200 cells/mL) by 76% and rates of diarrhea by 60% but had no effect on mortality. In another trial in Iran that randomized 146 adults with HIV to 50 mg/day zinc, 200 mcg/day selenium, or placebo for 6 months and then followed participants for another 3 months, the zinc supplements decreased rates of opportunistic infections but did not improve CD4+ T-cell counts [66].

However, findings were less positive in two Cochrane reviews and another trial (not included in either Cochrane review) that assessed the potential benefits of supplementation with micronutrients, including zinc, or placebo in various populations with HIV. The first Cochrane review, which focused on micronutrient supplementation for children with HIV, included two trials that administered 10 mg/day zinc with or without vitamin A for up to 15 months in a total of 128 children with HIV in South Africa [67]. One of these trials found that zinc supplementation had no beneficial effects in comparison with vitamin A, whereas the other found that the risk of watery diarrhea was 49% lower with zinc supplements than with placebo.

A subsequent Cochrane review that evaluated micronutrient supplements for adults with HIV included six placebo-controlled trials of zinc supplements (12–50 mg/day for 14 days to 18 months or 1 weekly 90 mg dose for 6 months) in a total of 826 participants [68]. The authors concluded that although zinc supplements might improve zinc status, the supplements appeared to have little if any effect on CD4+ T-cell counts or viral load and inconclusive effects on mortality and diarrhea frequency. In a trial in 400 pregnant people with HIV in Tanzania, 25 mg/day zinc until 6 weeks after delivery did not result in any differences in birth weight, duration of gestation, or rates of fetal mortality or early mother-to-child transmission of HIV in comparison with placebo [69,70]. In addition, zinc supplementation did not affect maternal viral load or CD4+, CD8+, or CD3+ T-cell counts. However, the supplements blunted the rise in hemoglobin concentrations between baseline and 6 weeks postpartum.

More evidence is required to determine whether zinc supplements might be helpful for people with HIV.

Childhood acute diarrhea
Acute diarrhea is associated with high mortality rates among children in low-income countries, where it causes about 525,000 deaths annually [71,72]. Zinc is used to treat acute diarrhea in children, especially in low-income countries where zinc deficiency is common. Scientists believe that zinc’s beneficial effects stem from its role in supporting adaptive immunity and maintaining the mucosal integrity of the gastrointestinal system [71].

Clinical trials show that zinc supplementation helps shorten the duration of diarrhea in children in low-income countries. A 2016 Cochrane review included 33 trials that compared the effects of zinc supplementation with placebo in 10,841 children aged 1 month to 5 years with acute or persistent diarrhea [73]. Most studies were conducted in Asian countries with high rates of zinc deficiency. The investigators administered zinc in the form of zinc acetate, zinc gluconate, or zinc sulfate. The most common dose was 20 mg/day, and about half the studies administered zinc for 2 weeks. The authors concluded, on the basis of evidence of low to moderate certainty, that zinc supplementation shortens the duration of diarrhea by about half a day in children older than 6 months and reduces the likelihood that diarrhea will persist for at least 7 days by 27%. In children younger than 6 months, however, zinc supplementation did not affect mean duration of diarrhea or persistence of diarrhea for 7 days. In addition, evidence that the authors deemed to have high certainty showed that zinc supplementation reduces the duration of diarrhea in children with signs of malnutrition by about a day.

A 2018 systematic review and meta-analysis had similar findings. It examined the use of zinc alone or in combination with other treatments for acute diarrhea and gastroenteritis in 174 studies in 32,430 children, mostly from low- and middle-income countries [74]. The authors concluded that zinc was one of the most effective interventions of those examined, especially when it was combined with Saccharomyces boulardii (a probiotic) or smectite (a natural clay that contains minerals), for reducing the duration of acute diarrhea and gastroenteritis in children. Analyses showed that zinc alone or in combination reduced the duration of diarrhea by about ¾ to 1½ days.

The World Health Organization and UNICEF recommend short-term zinc supplementation—20 mg zinc per day, or 10 mg for infants under 6 months, for 10 to 14 days—to treat acute childhood diarrhea [75]. Most trials of zinc supplementation for diarrhea have been conducted in low-income countries [71]. Zinc supplements might have only a marginal effect on diarrhea duration in well-nourished children.

Age-related macular degeneration (AMD)
AMD is the leading cause of significant vision loss in older people [76]. The human retina has a high zinc concentration, and research has shown that supplements containing both zinc and antioxidants might delay the progression of AMD and vision loss, possibly by preventing cellular damage in the retina [3,77,78].

Observational evidence suggests a link between higher zinc intakes and a lower risk of AMD. In a population-based cohort study in the Netherlands that included 4,170 adults aged 55 or older, dietary zinc intake was inversely associated with the risk of AMD over a mean follow-up period of 8 years [79]. Similarly, a study of 2,464 adults aged 49 or older in Australia found that at 5-year and 10-year follow-up, participants with intakes of zinc from food and supplements in the top decile (at least 15.8 mg/day) had a 44% lower risk of any AMD and a 46% lower risk of early AMD than participants in all other deciles [80].

Clinical trial evidence has confirmed the benefits of zinc supplementation, in combination with certain antioxidants, for slowing the progression of AMD. The Age-Related Eye Disease Study (AREDS) was a clinical trial in 4,757 participants aged 50 to 80 years with a high risk of advanced AMD (i.e., they had intermediate AMD or advanced AMD in one eye and good vision in the other eye) [78]. AREDS found that participants who took a supplement each day containing 80 mg zinc in the form of zinc oxide, 15 mg (7,500 mcg RAE) beta-carotene, 180 mg (400 IU) vitamin E in the form of dl-alpha-tocopheryl acetate, 500 mg vitamin C, and 2 mg copper for 5 years had a 25% lower risk of advanced AMD than those taking a placebo.

The follow-up AREDS2 study confirmed the value of the AREDS supplement in reducing the progression of AMD in 4,203 participants over a median follow-up period of 5 years [81]. AREDS2 also showed that a formulation providing 25 mg zinc (about one-third the amount in the original formulation) provided the same protective effect against advanced AMD. However, because AREDS2 had fewer participants than the original AREDS study, and fewer than half took the formula containing less zinc, the researchers viewed this finding as preliminary. The National Eye Institute recommends use of an AREDS formulation providing 80 mg zinc [82,83].

Individuals who have or are developing AMD should talk to their healthcare provider about their zinc intakes and the supplement formulations used in the AREDS studies.

Type 2 diabetes (T2D)
Zinc concentrations are often low in people with T2D [2,3]. Researchers therefore hypothesize that zinc depletion might play a role in diabetes progression.

Several observational studies have found an association between zinc intakes and risk of T2D. In a systematic review and meta-analysis that included 16 observational studies conducted in the United States, Australia, Sweden, India, and Japan with a total of 146,027 men and women aged 18 to 84 years, the risk of T2D was 13% lower in participants with the highest zinc intakes than in those with the lowest intakes [84]. When the researchers analyzed the influence of area of residence on the results, the associations between zinc intakes and T2D risk were significant only for studies conducted in rural areas, and not those conducted in urban areas.

Clinical trials have assessed the utility of zinc supplements to reduce the risk of T2D or to manage its complications. In a 2015 Cochrane review of the clinical trial evidence on zinc supplementation for T2D prevention, only 3 trials with a total of 128 participants met the inclusion criteria [85]. These studies administered 30 mg to 100 mg zinc (in the form of zinc sulfate or zinc amino chelate) per day for 4 to 12 weeks, but the quality of these studies could not be assessed because of the lack of relevant information in the study reports. The Cochrane review authors concluded that evidence is lacking on which to base conclusions about the use of zinc supplementation to prevent T2D.

However, studies published since the Cochrane review have had more positive findings. A systematic review and meta-analysis included 9 placebo-controlled trials assessing the effects of zinc supplementation (7 mg/day to 150 mg/day) for 6 to 52 weeks on lipid profiles in a total of 424 people with T2D [86]. The supplements had beneficial effects on serum levels of triglycerides and total cholesterol but not on serum low-density lipoprotein (LDL) cholesterol or high-density lipoprotein (HDL) cholesterol levels.

A second systematic review and meta-analysis compared the effects of low-dose zinc supplements (less than 25 mg/day) with those of high-dose supplements (25 to 75 mg/day) on risk factors for T2D and cardiovascular disease in 27 clinical trials (including two from the 2015 Cochrane review) [87]. Zinc supplements were administered for 4 weeks to 12 months (mean 11 weeks) to a total of 1,042 participants aged 6 to 106 years (but most studies included adults aged 20 to 70 years) and placebo to 974 participants. Although low-dose and high-dose zinc supplements had beneficial effects on several outcomes assessed, low doses of zinc and longer administration improved a larger number of risk factors. For example, studies that administered zinc supplements for less than 12 weeks had beneficial effects on fasting blood glucose, insulin resistance, and triglyceride levels, whereas studies that administered the supplements for longer had positive effects on fasting blood glucose, hemoglobin A1c, triglyceride, total cholesterol, and LDL cholesterol levels. Sensitivity analyses showed no significant effect of zinc dosage on these outcomes.

A third systematic review and meta-analysis evaluated the effects of zinc supplements on T2D prevention and management in 32 trials that administered zinc supplements (4 to 240 mg/day zinc, mean 35 mg/day) or placebo for 1 to 12 months to a total of 1,700 adults aged 18 and older with T2D (except that one included study was in children aged 6 to 10 years) [88]. The supplements reduced fasting glucose, 2-hour postprandial glucose, fasting insulin, insulin resistance, glycated hemoglobin, and C-reactive protein levels. Glycemic indicators did not vary by zinc dosage (less than 30 mg/day or at least 30 mg/day) or duration of supplementation (1 month or more than 1 month).

Research has also explored the potential benefits of zinc supplementation in people with gestational diabetes. A systematic review and meta-analysis of 5 placebo-controlled trials that included 263 people with gestational diabetes evaluated the effects of zinc supplementation (4 to 30 mg/day zinc with or without vitamin E, magnesium, calcium, vitamin D, or a combination) on metabolic status [89]. The supplements had beneficial effects on fasting plasma glucose, insulin, and insulin resistance, but did not affect LDL or total cholesterol levels. However, because this analysis included studies that administered zinc in combination with other nutrients, the potential contribution of zinc by itself cannot be assessed.

Up to one quarter of people with T2D develop diabetic foot ulcers, which can result in amputation [90]. A Cochrane review of nutritional interventions to treat diabetic foot ulcers included one trial in 60 participants of 50 mg zinc (in the form of zinc sulfate) or placebo for 12 weeks [91]. The authors concluded that whether zinc supplements affect diabetic foot ulcers over time is uncertain.

Overall, the evidence to date is insufficient to support any conclusions about the impact of zinc supplementation on the prevalence or severity of T2D, gestational diabetes, or diabetic foot ulcers.

Health Risks from Excessive Zinc

High zinc intakes can cause nausea, dizziness, headaches, gastric distress, vomiting, and loss of appetite [2,3]. If used for weeks, doses of 50 mg zinc or more—typically from supplements or excessive use of denture adhesive creams that contain zinc—can interfere with copper absorption (which can cause low copper status), reduce immune function, and lower HDL cholesterol levels [1-3,92]. The amount of zinc obtained from food is rarely as high as 50 mg, so the zinc in foods is unlikely to cause zinc toxicity. Very high doses of zinc from supplements (142 mg/day) might also interfere with magnesium absorption and disrupt magnesium balance [93].

According to a few reports, overuse of denture adhesive creams containing up to 34 mg zinc per gram of product can lead to neurological symptoms (including sensory ataxia and myelopathy) and anemia. Zinc-free formulations are available to prevent these effects [2,20,21].

The FNB has established ULs for zinc from food and supplements for healthy individuals on the basis of levels that have an adverse effect on copper status (Table 3) [1]. The ULs do not apply to individuals receiving zinc for medical treatment, but such individuals should be under the care of a physician.

Table 3: Tolerable Upper Intake Levels (ULs) for Zinc [1]
Age Male Female Pregnancy Lactation
Birth to 6 months 4 mg 4 mg
7–12 months 5 mg 5 mg
1–3 years 7 mg 7 mg
4–8 years 12 mg 12 mg
9–13 years 23 mg 23 mg
14–18 years 34 mg 34 mg 34 mg 34 mg
19+ years 40 mg 40 mg 40 mg 40 mg

Interactions with Medications

Zinc has the potential to interact with certain medications. In addition, several types of medications might adversely affect zinc levels. A few examples are provided below. Individuals taking these and other medications on a regular basis should discuss their zinc status with their healthcare providers.

Antibiotics
Both quinolone antibiotics (such as Cipro®) and tetracycline antibiotics (such as Achromycin® and Sumycin®) might interact with zinc in the gastrointestinal tract, which could inhibit the absorption of both zinc and the antibiotic if they are taken at the same time [94,95]. Taking the antibiotic at least 2 hours before or 4–6 hours after the zinc supplement minimizes this interaction [94].

Penicillamine
Zinc can reduce the absorption and action of penicillamine, a drug used to treat rheumatoid arthritis and Wilson disease [96]. To minimize this interaction, people should take zinc supplements and penicillamine at least 1 hour apart.

Diuretics
Thiazide diuretics, such as chlorthalidone (Hygroton® and Thalitone®) and hydrochlorothiazide (e.g., Esidrix® and HydroDIURIL®), increase zinc excretion in the urine. This increased excretion, in turn, decreases serum zinc concentrations [97].

Zinc and Healthful Diets

The federal government’s 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans notes that “Because foods provide an array of nutrients and other components that have benefits for health, nutritional needs should be met primarily through foods. … In some cases, fortified foods and dietary supplements are useful when it is not possible otherwise to meet needs for one or more nutrients (e.g., during specific life stages such as pregnancy).”

For more information about building a healthy dietary pattern, refer to the Dietary Guidelines for Americansexternal link disclaimer and the U.S. Department of Agriculture’s MyPlateexternal link disclaimer.

The Dietary Guidelines for Americans describes a healthy eating pattern as one that:

 • Includes a variety of vegetables, fruits, whole grains, fat-free or low-fat milk and milk products, and oils.
  Some dairy products are good sources of zinc. Some ready-to-eat breakfast cereals are fortified with zinc.
 • Includes a variety of protein foods, including seafood, lean meats and poultry, eggs, legumes (beans and peas), nuts, seeds, and soy products.
  Some meats contain high amounts of zinc. Fish and seafood are good sources of zinc.
 • Limits foods and beverages higher in added sugars, saturated fat, and sodium.
 • Limits alcoholic beverages.
 • Stays within your daily calorie needs.

แมกนีเซียม สังกะสีวิตามินเอ วิตามินซ วิตามินอีแร่ธาตุวิตามิน

Google
 

 

   

 

เพิ่มเพื่อน